Кламер БГ - Новини: 50% от леглата за Covid-19 в София вече са запълнени

50% от леглата за Covid-19 в София вече са запълнени

България

|
Нед, 26 Апр 2020г. 17:45ч.
50% от леглата за Covid-19 в София вече са запълнени

Около 50% от леглата, разкрити за лечение на Covid-19 в столичните болници, вече са запълнени, съобщи в неделя сутрин началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По последни данни - към 17 ч. в неделя, потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус у нас вече са 1300.

В неделя сутринта бяха обявени 56 нови положителни проби за денонощие. През деня бяха потвърдени още 10 случая.

Починалите достигнаха 56 души. Във ВМА е починал 81-годишен мъж. Той е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, хронична сърдечна недостатъчност и артериална хипертония. По-късно през деня бе обявена смъртта и на 70-годишен мъж в Бургас с онкологично заболяване.

В неделя сутринта бяха обявени 205 излекувани пациенти, от които 8 са нови: в "Пирогов" – 4, като от тях две са медицински лица – санитари, Сливен – двама, Русе – 1 и Ямбол – 1.

В болници се намират общо 301 пациенти, 41 са в интензивни отделения.

След пика в началото на април България се катери към следващ, посочи ген. Мутафчийски.

По повод коментара на премиера Бойко Борисов, че очакванията за голям пик след Великден, не са се сбъднали и че ще се разхлабят част от мерките, Мутафчийски отказа да коментира политически решения. Той обаче посочи, че в Гърция, където мерките са много по-строги, новите случаи на денонощие са 16, докато в България са 56. Експертите от щаба бяха категорични, че разхлабването на мерките ще доведе до утежняване на епидемиологичната обстановка, поради което в Германия се строят нови полеви медицински пунктове по подобие на зала "Арена Армеец" у нас.

По думите на Мутафчийски не е важен само броят на новите случаи, а и възможностите на здравната система да ги поеме, а в София вече 50% от леглата за Covid-19 са запълнени.

Следвайки математическите модели, България преживя един пик в началото на април, след което е имало снижаване, а в момента България се катери към следващия си пик, каза Мутафчийски.

"Дали очакванията са били за стотици души на ден или не, това вече е друг въпрос, но е факт, че бяха достигнати стойности, които не бяха достигани. Факт е, че възникват определени огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на РЗИ-тата, те се ограничават", каза той.

mediapool.bg