Кламер БГ - Новини: Откритият в Бургас боклук не е токсичен

Откритият в Бургас боклук не е токсичен

България

|
Пон, 20 Ян 2020г. 18:26ч.
Откритият в Бургас боклук не е токсичен

Откритият на пристанище Бургас боклук не е радиоактивен или токсичен, съобщи заместник-директорът на ОД на МВР - Бургас, комисар Емил Павлов, цитиран от БТА. В края на миналата седмица на пристанището в морския град бяха открити 20 контейнера с отпадъци, внесени от Италия.

По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук, а на място е установено, че те съдържат още текстил, хартия и метал. Боклукът е бил предназначен за завод в Плевен, а от прокуратурата все още не може да намери вносителя.

Междувременно властите в Скопие уволниха директора на депото за отпадъци в града Горан Ангелов, който урежда вноса на контейнери с отпадъци от Италия в България през пристанищата във Варна и Бургас.

Преди дни българската прокуратура започна разследване на Горан Ангелов и неговия заместник Блаже Игнатовски за вноса на отпадъци. Според Ангелов боклукът е внасян за нуждите на ТЕЦ "Бобов дол". Бургаската прокуратура заяви, че са били предназначени за фирма в Плевен.

Кметът на Скопие Петре Шилигов съобщи, че скопското депо за отпадъци "Дрисла" от понеделник е владение на общината, а още във вторник Горан Ангелов ще бъде сменен и на негово място ще бъде назначен нов директор, съобщава БГНЕС.

"Призовавам всички компетентни институции да влязат в депото и да извършат проверка на досегашния концесионер", каза още Шилигов.

Депото "Дрисла" бе дадено на концесия на италианска фирма. През изминалите 9 години имаше множество съмнителни бизнес сделки и съдебни дела, пише БГНЕС.

mediapool.bg