Кламер БГ - Новини: Област Бургас остана без зимно почистване, блокаж с пътните договори

Област Бургас остана без зимно почистване, блокаж с пътните договори

България

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 08:02ч.
Област Бургас остана без зимно почистване, блокаж с пътните договори

За втора поредна зима пътищата ще се поддържат с аварийни договори Сн. АПИ

В условията на настъпваща зима с първия сняг миналия уикенд, довел до паднали дървета и двама загинали, и предупреждения за обилни снеговалежи тази събота и неделя, област Бургас, където кодът ще е "червено" остана без зимно пътно поддържане.

След призив на областния управител на Бургас Пламен Янев миналата седмица, пътната агенция съобщи, че е прекратила договора с "БГ Нова", която отговаряше за поддържането на пътищата в областта.

Причината е системно неизпълнение в срок и с необходимото качество на възложените дейности, свързани със зимното поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на територията в областта, се казва в съобщението на пътната агенция.

Последният пример е от 18 и 19 ноември 2023 г., когато "БГ Нова" не е изпълнила задълженията си и не е осигурено безопасното пътуване на шофьорите при зимни условия. Резултатът беше затваряне на участъци и блокирането на преминаването през основни артерии като пътя Обзор - Слънчев бряг - Бургас, Бургас - Малко Търново, Провадия - Айтос, както и през Дюлинския проход.

Пътната агенция посочва, че е имало забележки към работата на пътната фирма и през миналата зима, за което "БГ Нова" е санкционирана.

Още по темата

МВР призова да не се пътува уикенда заради очакваното лошо време

24 ноември 2023 18:30

Пропуски се отчитат и във възложените дейности по възстановяване на пътищата в областта след пороите на 4 и 5 септември. Срокът за изпълнение на аварийните дейности е бил 27 октомври, но към 20 ноември не са изпълнени и 35% от възложените дейности, посочват от АПИ.

До избора на нов изпълнител пътищата в Бургаско ще се чистят и поддържат от служителите на Областното пътно управление, посочват от АПИ. Не ясно как ще става това при условие, че пътното управление не разполага с техника и хора.

За избор на изпълнител предстои да бъде обявена обществена поръчка за около 12.4 млн. лв. без ДДС, се казва в съобщението на АПИ.

Пълен блокаж с новите договори за пътно поддържане

Правителството се е отказало от обявените от него нови конкурси за пътно поддържане на републиканските пътища.

Пътната агенция не е внесла задължителните такси за обжалване на решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с които конкурсите бяха обявени за незаконосъобразни и те няма да бъдат разгледани от Върховния административен съд.

Регионалният министър Андрей Цеков и шефът на пътната агенция инж. Ясен Тодоров не са обявили какво ще направят за разрешаването на проблема.

Заради юридическия батак около обществените поръчки за пътно поддържане АПИ подписа 25 допълнителни споразумения за поддръжка на републиканската пътна мрежа. За 6 области - Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Шумен и Разград не са подписани с пътните фирми, които поддържат пътищата там заради правните спорове, каза министър Андрей Цеков неотдавна.

Още по темата

Пътни поръчки за 1.5 милиарда лева са на масата

30 август 2023 07:43

Заради провала с пътното поддържане тази седмица беше сменен и един от шефовете на Управителния съвет на АПИ. На мястото на инж. Калоян Киров беше назначен инж. Йордан Вълчев.

"На практика се признава, че новите поръчки няма как да продължат, защото са незаконни. В същото време поръчките на служебното правителство са прекратени от АПИ и това също е обжалвано от фирмите в КЗК. Така България за втори път се изправя пред катастрофа в пътния сектор - липсата на валидни и законосъобразни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа....сметката ще платят всички, които рискуват здравето и живота си по безобразните пътища у нас", пише във Фейсбук пост бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който в момента е депутат от "Има такъв народ".

mediapool.bg