Кламер БГ - Новини: Откриването на нови университети може да бъде забранено

Откриването на нови университети може да бъде забранено

България

|
Пон, 08 Окт 2018г. 17:24ч.
Откриването на нови университети може да бъде забранено

Въвеждането на мораториум върху откриването на нови университети и филиали на висши училища ще бъде включен в предстоящите предложения за промени в Закона за висшето образование. забраната за разрастване на университетската мрежа е предложена от Съвета на ректорите и одобрена от Министерството на образованието и науката.

Това стана ясно от изказване на образователния министър Красимир Вълчев в понеделник на национален форум в УНСС за предизвикателствата пред държавните висши училища.

По думите му предложението за мораториума е израз "на общата ни загриженост за репутацията на висшето образование, тъй като по-нататъшното фрагментиране на мрежата е нежелано".

"Заедно със Съвета на ректорите смятаме, че университетската мрежа е достигнала пределното си териториално и профилно разрастване", коментира Вълчев. Според него няма вече толкова потенциал, желание и намерения в толкова много градове за откриването на филиали на висши училища. "Достигнали сме предела на разрастване на мрежата", заяви министърът.

В момента в България има 51 висши училища, от тях държавните университети са 37, а частните са 14. Голяма част от държавните висши училища имат и по няколко филиала. Така например в последните години беше открит филиал на Русенския университет във Видин, а от тази година в Бургас има такъв на Националната художествена академия. Те се откриват с решение на правителството и след получаване на акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Преди година анализ, направен по поръчка на правителството, препоръча свиване на мрежата от университети чрез обединяването им в десетина организации. Целта на окрупняването е по-ефективно използване на средствата за наука, които в момента се разпиляват между всички научни организации. Към момента такова нещо не се предвижда, но по неофициална информация на Mediapool подобно окрупняване ще бъде насърчено с промени в правилата за разпределяне на евросредствата за следващия програмен период, който започва след 2020 г.

Приоритетни специалности

Министърът на образованието коментира в понеделник и широкия профил на повечето университети. Всички те обучават студенти в 200 професионални направления. В последните години правителствата се опитват да направят обучението в отделните висши училища по-фокусирано чрез промяна на начина на финансиране на обучението на студентите, както и с ограничаване на приема в държавните университети по определени специалности.

"Ще продължим с намаляването на приема в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", тъй като искаме повече студенти да се обучават в направленията, в които се очаква най-голям недостиг на пазара на труда. Това са инженерните, педагогическите и аграрните специалности. В професионалното направление "Икономика" намаляваме финансирането за висшите училища, които са с ниска оценка, но ще увеличаваме средствата за тези университети, които са с висока оценка. Такива са УНСС и Софийският университет", обясни министърът. Той обобщи, че занапред "икономическите висши училища ще обучават по-малко студенти срещу по-високо финансиране на един студент".

Безплатно обучение

"Предвиждаме с измененията в ЗВО да предложим законова промяна, която да ни разреши да финансираме изцяло обучението в определени професионални направления, между които има голям разрив между бъдещето търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование", обясни Вълчев. Той добави, че така ще се забрани на университетите да събират такси в тези професионални направления.

Неотдавна министърът анонсира, че промените в закона ще включват и повече правомощия за ректорите на университети, които ще носят и по-голяма отговорност за развитието на висшето училище, както и за изразходването на бюджета му. Предвижда се също свиване на приема в частните университети, тъй като в момента реално се запълват около 40% от одобрените предварително бройки.

mediapool.bg