Кламер БГ - Новини: Образувано дело и запор на 14 млн. евро заради "ДжиПиГейт"

Образувано дело и запор на 14 млн. евро заради "ДжиПиГейт"

България

|
Пон, 08 Окт 2018г. 18:13ч.
Образувано дело и запор на 14 млн. евро заради "ДжиПиГейт"

Софийската градска прокуратура е открила достатъчно данни за престъпление, за да образува досъдебно производство по сигналите на "Биволъ" и вицепремиера Томислав Дончев за дейността на строителната компания "Джи Пи Груп". По искане на държавното обвинение са запорирани банкови преводи за 14 милиона евро. Запорът е наложен по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това стана ясно в понеделник от изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше в Русе, за да координира разследването на убийството на местната журналистка Виктория Маринова

Цацаров съобщи, че след подаването на сигнала на "Биволъ" и Томислав Дончев проверката на строителната компания е възложена на ДАНС. Тя обхваща всички физически и юридически лица, които са фигурирали в сигналите. След това е подадена от ДАНС оперативна информация, която е довела до искането на прокуратурата за запор на няколко превода, уточни Цацаров.

Той не даде подробности кой на кого е превеждал сумите и защо преводите са били счетени за съмнителни.

На 20 септември сайтът "Биволъ" направи подписка с искане разследването дали българската "Джи Пи Груп" е замесена чрез свързани с нея консултанти и физически лица в корупционна схема за източване на еврофондовете да се води от чужди разследващи. Другото искане бе Европейската комисия временно да спре еврофондовете за България до приключването на разследването.

В началото на септември журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха арестувани след техен сигнал, че край Радомир се изгарят документи на "Джи Пи Груп". Сайтът съобщи, че документите са свързани със схема за източване на еврофондовете, в която са замесени подставени хора за оценители на проектите, които са свързани с "Джи Пи груп", и са плащани подкупи на длъжности лица за одобряване и изплащане на еврофинансиране.

Край радомирското село Егълница

действително бяха открити чували с нарязани на шредер документи и обгорели такива.

От "Джи Пи Груп" отречат да са изнасяли и горили каквито и да било документи и обясниха, че са под наем в сградата на бул. "Черни връх" в София, откъдето са тръгнали документите към Егълница.

На същия адрес обаче са регистрирани част от консултантските фирми, замесени в описваната от "Биволъ" корупционна схема, която според изданието обслужвала изцяло свързваната с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев компания "Джи Пи Груп". От пресслужбатга на "Лукойл България" отричат Златев да има връзка с "Джи Пи Груп" и призовават медията да преустанови разпространението на "неверни манипулативни твърдения и недоказани слухове".

По случая с "Джи Пи Груп" шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи, че е била открита кола с още подготвени за унищожаване документи.

ЕК ще сигнализира ОЛАФ за съмненията за злоупотреби

Междувременно Европейската комисия обяви, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС и ще сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) , предаде БТА.

"Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти", каза говорител на комисията.

Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на ОЛАФ всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.

mediapool.bg