Кламер БГ - Новини: От началото на пандемията 300 милиона души по света са се заразили с Covid-19

От началото на пандемията 300 милиона души по света са се заразили с Covid-19

Коронавирус

|
Пет, 07 Ян 2022г. 13:47ч.
От началото на пандемията 300 милиона души по света са се заразили с Covid-19

От началото на пандемията 300 милиона души по света са се заразили с Covid-19

Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в света надхвърли 300 милиона днес, сочат данни на американския университет "Джонс Хопкинс", който води статистика въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти.

По данни на университета 300 002 021 души са били заразени с Covid-19, а 5 471 856 от тях са починали.

Най-голям брой заразени са регистрирани в САЩ (58 449 898), следвани от Индия (35 109 286) и Бразилия (22 328 252), предаде БГНЕС.

През миналата седмица светът е отчел най-високия брой случаи на новозаразени с коронавирус и макар че вариантът "Омикрон", разпространяващ се като цунами, може да изглежда по-лек, той хоспитализира и убива хора, каза ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на първия уебинар на организацията за 2022 г.той зави, че "макар "Омикрон" да изглежда по-лек в сравнение с Делта, особено при ваксинираните, това не означава, че трябва да се категоризира като "лек".

"Точно както предишните варианти, "Омикрон" хоспитализира хора и убива хора", отбеляза Гебрейесус.

Той заяви, че "цунамито от случаи е толкова огромно и бързо", че вече претоварва здравните системи по света.

През седмицата от 27 декември 2021 г. до 2 януари 2022 г., след постепенното нарастване от октомври насам, броят на новите случаи в световен мащаб е скочил със 71 % в сравнение с предходната седмица. Това съответства на малко под 9.5 милиона нови случая и над 41 000 нови смъртни случая, регистрирани през последната седмица.

За да се сложи край на острия стадий на пандемията, държавите трябва справедливо и бързо да споделят със света високоефективни научни инструменти, призова той.

"Неравнопоставеността по отношение на ваксините и неравнопоставеността в здравеопазването като цяло бяха най-големите провали на миналата година", каза ръководителят на СЗО.

Той отбеляза, че при сегашните тенденции 109 държави няма да успеят да постигнат целта на СЗО за пълно ваксиниране на 70% от населението на света до средата на 2022.

"Неравнопоставеността във ваксините е убиец на хора и работни места и подкопава глобалното икономическо възстановяване", предупреди Гебрейесус.

"Същността на неравенството се състои в това, че някои страни се придвижват към ваксиниране на гражданите за четвърти път, докато други дори не са имали достатъчно редовни доставки, за да ваксинират здравните си работници и тези, които са изложени на най-голям риск", каза ръководителят на СЗО.

mediapool.bg