Кламер БГ - Новини: Здравният министър и заместникът й се разминаха за онлайн обучението

Здравният министър и заместникът й се разминаха за онлайн обучението

Коронавирус

|
Пет, 07 Ян 2022г. 19:41ч.
Здравният министър и заместникът й се разминаха за онлайн обучението

Здравният министър и заместникът й се разминаха за онлайн обучението

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова и заместникът й Георги Йорданов дадоха в петък разнопосочни сигнали за това дали ще се пристъпи към онлайн обучение на децата при новата вълна от Омикрон. Сутринта зам.-здравният министър Георги Йорданов каза пред Нова телевизия, че вероятно това ще е една от първите мерки, а вечерта в парламента Сербезова каза, че има и други форми преди да се пристъпи към онлайн обучение.

На въпрос какви са плановете на властите за противодействие на новата вълна Йорданов отговори сутринта: "С най-голямо внимание следим това, което става в училищата, и очакваме след 2-3 дни да видим какво става след приключване на ваканцията".

"Децата разнасят вируса и заразяват родителите си и оттам се увеличава заболеваемостта. Така че една от първите стъпки, за съжаление, е да преминем към онлайн обучение", каза Йорданов.

На въпрос при какви стойности на заболеваемост това ще се случи, Йорданов обясни, че стойностите в момента се коригират и вероятно ще бъдат завишени малко заради по-лекото протичане на Омикрон.

Досега към тази стъпка се преминаваше при заболеваемост около 500-600 заразени на 100 000 души, припомни Йорданов.

Той заяви, че само с действията на контролните органи властите не могат да се справят с вълната.

"Основният контрол е от здравните инспектори, които са в края на силите си и не стигат", каза той.

Има и други форми преди да се пристъпи към онлайн обучение - прекратяване на извънкласните занимания, там, където е възможно, да има обучение по график, тестване на по-голяма честота, каза вечерта в парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос дали с оглед увеличаващите се случаи на коронавирус ще се премине отново към онлайн обучение на учениците. Тя посочи, че при всички положения мерките ще бъдат обявявани и обяснявани.

Данните се следят много динамично, този вирус е по-различен от предишната вълна, коментира Сербезова. Очакваме да видим колко от интензивните легла са заети, също така смятаме да подходим и регионално, защото в някои области са натоварени повече, каза здравният министър. Една от мерките може да бъде спирането на плановите операции, защото това ще освободи от другите бройки интензивни легла, посочи тя. Сербезова отбеляза, че много важен въпрос е и как се разболява медицинският персонал, защото трябва да има кой да ни лекува. Много са факторите, не само общата заболеваемост, заключи тя.

Здравният министър коментира, че срокът за карантиране е обсъждан вчера в Националния пандемичен комитет. Очакваме решение и предложение от експертите в началото на другата седмица. Ще се скъси вероятно срокът, но това ще бъде обявено в началото на седмицата - единият срок от 14 на 10 дни и другият съответно от 10 на 7 дни, допълни тя.

Преди това заместникът й коментира, че страната ни е в подножието на пика на новата Covid вълна. В София Covid леглата са заети на 60%.

"Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на Covid зоните", каза Йорданов.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на фалшиви сертификати.

"Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме", обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той съобщи, че България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки.

mediapool.bg