Кламер БГ - Новини: От дома на Тръмп са иззети 700 страници секретни документи

От дома на Тръмп са иззети 700 страници секретни документи

Свят

|
Ср, 24 Авг 2022г. 08:48ч.
От дома на Тръмп са иззети 700 страници секретни документи

От дома на Тръмп са иззети 700 страници секретни документи

Националният архив на САЩ е открил над 700 страници класифицирани документи в дома на Доналд Тръмп във Флорида. Това става ясно от писмо от месец май, което архивът е изпратил на адвоката на бившия президент, съобщава Ройтерс.

Голямото количество класифицирана информация е била складирана в 15 кутии, които са иззети от властите още през януари. Това се е случи няколко месеци преди обиска ФБР в резиденцията на Тръмп - Мар а Лаго в Палм Бийч, Флорида.

В писмото на държавния архив се съдържа информация за работата на Тръмп с класифицираните материали и за усилията му да протака предаването на документите на федералните служители.

Юридическият екип на Тръмп многократно се е опитвал да забави нещата като е казвал, че му е необходимо повече време, за да определи дали някой от документите не е обхванат от доктрина, наречена "привилегия на изпълнителната власт", която позволява на президента да защити някои документи.

В момента адвокатите на бившия американски президент искат от федерален съдия да наложи възбрана на ФБР да продължи с преглеждането на документите, иззети от имението му. Те настояват да бъде назначено специално длъжностно лице, което да работи като независим експерт в помощ на съдията при преглеждането на материалите, предаде АП.

mediapool.bg