Кламер БГ - Новини: Байдън за Путин: Този човек не може да остане на власт

Байдън за Путин: Този човек не може да остане на власт

Свят

|
Нед, 27 Март 2022г. 08:31ч.
Байдън за Путин: Този човек не може да остане на власт

Американският президент Джо Байдън по време на посещението му Полша, снимка ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не може да остане на власт, заяви държавният глава на САЩ Джо Байдън в реч в Кралския замък във Варшава, предаде Франс прес.

"Ще имаме различно бъдеще, по-светло бъдеще, основаващо се на демокрацията и принципите, на надеждата и светлината, на благоприличието и достойнството, свободата и възможностите. За Бога, този човек не може да остане на власт", каза Байдън.

Той нарече Путин "касапин", след което се обърна директно към руснаците.

"Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете - вие, руският народ, не сте наш враг. Отказвам да повярвам, че приветствате убийството на невинни деца, баби и дядовци или че приемате факта, че болници, училища, родилни отделения са обстрелвани от руски ракети и бомби", заяви Байдън.

Той нарече войната “стратегически провал“ на Русия и обясни, че САЩ не искат да влизат в конфликт с руските сили, които нахлуха в Украйна, но отправи твърдо предупреждение към Москва: "Не си помисляйте да стъпите и на сантиметър на територията на НАТО".

"Коментарите на президента Джо Байдън за руския му колега Владимир Путин стесняват перспективите за подобряване на отношенията между двете страни", съобщи говорител на Кремъл пред руската агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.

Американският президент заяви в Полша, че не е сигурен, че Русия е променила стратегията си в Украйна, след като Кремъл обяви преди два дни, че първата фаза на “специалната военна операция“ е приключила и усилията ще бъдат фокусирани към "освобождаването" на Донбас. Преди десет дни Байдън определи Путин като "военнопресъпник".

В Полша Байдън се срещна за първи път от началото на войната с украински представители в лицето на министрите на външните работи и отбраната. По време на престоя си във Варшава американският президент бе посрещнат от полския си колега Анджей Дуда, а в хотела си разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Олексий Резников.

Част от американската делегация бяха държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Според Кулеба, освен обещания за “еволюция в отбранителното сътрудничество“ между САЩ и Украйна, Байдън е изразил съгласие за нуждата от по-голям натиск върху европейските страни да наложат допълнителни санкции на Русия.

Байдън посети американски войници, разположени в района на летището в град Жешов като част от защитата на НАТО на източния фланг на Алианса. Той каза на войниците, че са в разгара на сблъсъка между демокрациите и автократите.

“Светът няма да е същият, но не заради Украйна. Организационните структури няма да са същите след 10-15 години. Въпросът е кой ще надделее – нашата демокрация ли ще надделее и ценностите, които споделяме, или едноличната власт. Това е заложено на карта, така че това, което вършите, е от значение“, е казал Байдън на американските военни.

mediapool.bg