Кламер БГ - Новини: Белият дом: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

Белият дом: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

Свят

|
Нед, 27 Март 2022г. 17:14ч.
Белият дом: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

Белият дом: Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия

Когато заяви, че руският президент Владимир Путин не може да е на власт, президентът Джо Байдън не е призовавал за смяна на режима, заявиха от Белия дом. Уточнението дойде часове след речта на американския президент по време на посещението му във Варшава.

Уточнението гласи: "Президентът каза, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяната на режима".

От полската столица Байдън произнесе в съобта вечерта специална реч, след като се срещна с бежанци от Украйна. Там беше попитан от репортери какво мисли за руския президент Владимир Путин, след като вижда човешките страдания, причинени от войната. "Той е касапин" отговори Байдън. В речта си той призова:

"Не се страхувайте! Диктатор, който е решен да възстанови една империя, никога няма да изтрие човешката любов към свободата. Украйна никога няма да бъде победена от Русия, защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак. За Бога, този човек не може да остане на власт!".

Бързо последвалото уточнение на Белия дом, че Байдън не е призовавал за смяна на режима в Русия, вероятно е опит да се направи крачка назад, защото прекомерен натиск върху Путин може да го направи по-опасен, коментира Би Би Си.

Като се има предвид, че Путин ръководи държава, която изпитва трудности в настоящата ситуация на война, но пък контролира ядрен арсенал, американците явно не искат да го притискат в ъгъла.

Директен призив за смяна на режима може да породи нестабилност и да засили непредвидимостта, а в момента това е последното нещо, което може да се иска, отбелязва Би Би Си.

САЩ нямат стратегия за смяна на режима в Русия

САЩ нямат стратегия за смяна на режима в Русия, увери в неделя и американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Смятам, че Байдън снощи отбеляза просто, че на Путин не може да бъде позволено да води война или да проявява агресия срещу Украйна или когото и да било, каза Блинкън, който е на посещение в Ерусалим. "Както знаете и както сме казвали многократно, ние нямаме стратегия за смяна на режима в Русия - или където и да било", добави той.

Макрон възмутен от "оскърблението" към Путин

Френският президент Еманюел Макрон каза, че не би си позволил оскърбления по адрес на руския лидер Владимир Путин, каквито отправи американския президент Джо Байдън наричайки руския президент "касапин", предаде Франс прес.

Макрон добави, че "никога не би използвал" подобни думи. Френският президент призова също за въздържане "от думи и действия, които могат да доведат до ескалация" на конфликта в Украйна.

Френският лидер отбеляза, че "утре или вдругиден планира да разговаря с руския президент". В хода на разговора, както се очаква, ще бъде засегнат въпросът за евакуацията на жителите на Мариупол, която по думите на Макрон, "трябва да бъде извършена колкото се може по скоро".

И Лондон се дистанцира

Министърът на образованието в британското правителство също се дистанцира от думите на Байдън, че Путин "не може да остане на власт".

Руският народ решава как да бъде управляван, заяви Надим Захави пред телевизия Скай.

"Мисля, че на руските хора им е дошло до гуша от случващото се в Украйна, тази незаконна инвазия, разрушаването на техния собствен поминък, тяхната икономика колабира около тях и мисля, че руският народ ще реши съдбата на Путин и неговите приятели", коментира министърът.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg