Кламер БГ - Новини: От ДАНС към прокуратурата: ГЕРБ държи сагата "Джемкорп" за изборите

От ДАНС към прокуратурата: ГЕРБ държи сагата "Джемкорп" за изборите

България

|
Четв, 02 Фев 2023г. 18:47ч.
От ДАНС към прокуратурата: ГЕРБ държи сагата "Джемкорп" за изборите

От ДАНС към прокуратурата: ГЕРБ държи сагата

След сигнал на депутати от ГЕРБ за меморандума на правителството на Кирил Петков с американската "Ай Пи 3" (IP3) и базираната във Великобритания "Джемкорп" (Gemcorp) на българина Атанас Бостанджиев, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е извършила проверка на случая и е пратила резултатите й във Върховната касационна прокуратура.

Това обяви във Фейсбук народният представител на ГЕРБ Десислава Трифонова, която бе председател на временната комисия в последния парламент, създадена по предложение на ГЕРБ за установяване на обстоятелствата около сключването на меморандума с двете компании. Това бе втората "Джемкорп" комисия. Същата бе създадена, пак по предложение на ГЕРБ, в предишното Народно събрание, и доведе до прекратяване на меморандума с решение на правителството на "Продължаваме промяната. Въпреки това бе създадена нова комисия по същия казус и в началото на януари парламентът прие доклад с нейните констатации – именно него ГЕРБ внесе в ДАНС, а службите за сигурност явно да предали на прокуратурата.

От "Продължаваме промяната" обявиха по.късно в четвъртък, че винаги са "приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми".

Докладът на комисията на Трифонова всъщност потвърди, че меморандумът с американската и британската компании е необвързващ, както през цялото време твърдят от "Продължаваме промяната", както и че той е прекратен, макар ГЕРБ доскоро да заявяваше, че още е действащ.

От меморандума не произтичат никакви правни ангажименти за което и да било дружество от държавната енергетика, констатира още временната комисия. Тя обаче се захваща за това, че документът не е бил съгласуван с енергийното министерство и "Българския енергиен холдинг", макар от отговори на ведомството да става ясно, че то е знаело за него и дори е участвало в разговори по намеренията на потенциалните инвеститори. В контраатака от "Продължаваме промяната" поискаха от служебния кабинет на Гълъб Донев да даде информация дали е бил съгласуван меморандумът, подписан по времето на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с американската "Уестингхаус", и дали е било взето решение на Министерския съвет за това, каквато критиката за липсата на такова за "Джемкорп" и "Ай Пи 3" отправят от ГЕРБ. Отговор обаче така и не бе даден.

От доклада на временната комисия дори стана ясно, че генезисът на меморандума е в президентството, откъдето е тръгнало съгласуването на потенциално общо начинание с двете компании за позеленяването на българската енергетика. Споразумението обаче е принципно и конкретните инвестиционни намерения трябваше да са обект на бъдещи конкретни договори.

Цялата драма с меморандума бе заради бивши руски капитали в "Джемкорп", от които компанията се е освободила през 2020 г., но те станаха причина за сформирането на първата временна комисия в предишния парламент. Нейният председател Емил Георгиев заяви през юли 2022 г., че рамките на разследването на комисията ДАНС не е потвърдила информацията за намеса на руски капитали в "Джемкорп". Въпреки че комисията установи, че меморандумът не е опасен, тя пропоръча прекратяването му, което и стана.

Втората комисия "Джемкорп" на Десислава Трифонова реално установи, че вследствие на меморандума не са настъпили никакви конкретни щети за българската енергетика, освен имиджови за "Продължаваме промяната", но въпреки това ГЕРБ продължава да се занимава със случая.

Със сегашното обявяване на ДАНС, че проверката, за която не се казва какво е констатирала, всъщност скандалът, който според бившия енергиен министър Александър Николов е изкуствен, продължава да се държи на дневен ред и със сигурност ще бъде използван от ГЕРБ в предстоящата предизборна кампания за предсрочния парламентарен вот на 2 април.

mediapool.bg