Кламер БГ - Новини: Основателят на 5 звезди Бепе Грило ще преговаря с номинирания за премиер Марио Драги

Основателят на 5 звезди Бепе Грило ще преговаря с номинирания за премиер Марио Драги

Европа

|
Пет, 05 Фев 2021г. 17:28ч.
Основателят на 5 звезди Бепе Грило ще преговаря с номинирания за премиер Марио Драги

Бившият комедиант Бепе Грило, основател на антисистемното Движение 5 звезди, ще разговаря утре с номинирания за премиер Марио Драги по въпроса за съставянето на ново правителство на Италия, предаде Ройтерс, като се позова на източници.

Без подкрепата на движението, което има най-много депутати в парламента, за Драги ще бъде изключително трудно да събере необходимото мнозинство от гласове в двете парламентарни камари - Сената и Камарата на депутатите, отбеляза информационната агенция.

През годините след създаването през 2009 г. на Движение 5 звезди Бебе Грило бе на практика единствената публична личност, която печели подкрепа за ироничните си тиради срещу италианския бизнес и политически елит. Преди триумфа на Движение 5 звезди на изборите през 2018 г. Грило се бе оттеглил в сянка, но винаги се намесва в ключови моменти, какъвто е сегашният.

Напоследък Движени 5 звезди започна да заема по-благосклонни към ЕС позиции, но социологическите проучвания сочат, че поддръжниците на тази политическа сила не биха подкрепили правителство, оглавявано от бившия шеф на Европейската централна банка Драги - символ на елита, срещу който движението се бори. В сряда президентът Серджо Матарела възложи на Драги да опита да състави кабинет след оставката на правителството на Джузепе Конте заради разпадането на управляващата коалиция.

mediapool.bg