Кламер БГ - Новини: Москва: Рокадата на посланици в България не е заради изгонените руски шпиони

Москва: Рокадата на посланици в България не е заради изгонените руски шпиони

Европа

|
Съб, 06 Фев 2021г. 10:03ч.
Москва: Рокадата на посланици в България не е заради изгонените руски шпиони

Смяната на руския посланик у нас няма нищо общо с изгонването на руски шпиони от България. Това каза Мария Захарова, говорител на руското Министерството на външните работи наредовния си брифинг с журналисти, става ясно от качена информация на посолството на Москва у нас на страницата му във Фейсбук.

Това е първи коментар на Русия за смяната на посланици в България, направена в началото на годината. На 15 януари Москва съобщи, че Владимир Путин е назначил Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация у нас на мястото на Анатолий Макаров, който заемаше поста от 2016 г.

Митрофанова не е дипломат от кариерата, но е работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО. Двете са учили по едно и също време в Московския държавен институт по международни отношения.

Запитана дали Елеонора Митрофанова е назначена за посланик на Русия в България, тъй като мандатът на предшественика й Анатолий Макаров е свързан с многобройни случаи на разкриване на руски шпиони в посолството на страната, и следователно - той се е провалил, Мария Захарова отговаря:

"Ако у редица страни се е изострила шпиономания, това няма никакво отношение към руските посланици. Има исторически начини за разрешаването на сложните ситуации, включително и с експулсирането на дипломати. Няма да ви разкрия голяма тайна, ако ви кажа, че и страните от т.нар. "колективен Запад" изгонват дипломати един след друг, но всичко това става в рамките на приличия, както е било и преди. Когато това става с голям замах, публично, с изтичането на информацията в медиите, със скандалите по вестници - това са политически акции. Ето защо случилото се няма никакво отношение към дейността на посланика на Русия Алексей Макаров, която беше ефикасна и добросъвестна.Що се отнася до Елеонора Митрофанова - тя е блестящ дипломат, опитен преговарящ, многостранна личност. Надявам се, че на вас ще ви провърви и някой ден тя ще ви даде интервю. Общуването с такъв човек е голяма чест".

Елеонора Митрофанова се очаква да заеме поста си този месец в София.

В коментар за близката до руското външно министерство агенция РИА "Новости" Митрофанова заяви, че смята България "за прекрасна, интересна страна", в която "познава много хора" и приема назначението си "с удоволствие".

Силата на Елеонора Митрофанова е в утвърждаване на културните връзки и контакти на Русия с нейните общности зад граница - както като "посланик със специално назначение" по тези въпроси на руското външно министерство, така и като представител на страната в ръководството на ЮНЕСКО, а до назначаването си в България и като ръководител на федералната служба за поддържане на връзките със страните от Организацията на независимите държави (бившите съветски републики от Централна Азия; без Прибалтика) "Россотрудничество", посочва „РИА Новости“.

Елеонора Валентинова Митрофанова е родена на 11 юни 1953 г. в Сталинград (днешен Волгоград) в семейството на високопоставен служител на Съветската агенция за държавно планиране.

Висшето си образование по международна икономика получава през 1975 г. от Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО на руски) и е кандидат на икономическите науки.

След промените в Русия и разпада на СССР Елеонора Митрофанова се занимава с юридическа дейност, преди да бъде избрана през 1993 г. за депутат от държавната Дума от фракцията на "Либерално-демократичната партия на Русия", по-известна с лидера си Владимир Жириновски.

Напуска парламента през 1995 г., когато става одитор в руската Сметна палата и остава там до 2001 г., когато е първото є дипломатическо назначение - заместник генерален директор на ЮНЕСКО в Париж.

След завръщането си в Москва между 2003 и 2004 г. Митрофанова е назначена за първи заместник министър на външните работи на Русия.

Между 2009 и 2016 г. Митрофанова е руският постоянен представител в ЮНЕСКО. По това време председател на организацията е Ирина Бокова.

В периода 2016 - 2017 г. Митрофанова е посланик със специално назначение на МВнР на Русия за изучаването на руски език зад граница и отношенията с Латинска Америка.

От 19 декември 2017 г. е ръководител на федералната служба за поддържане на връзките със страните от Организацията на независимите държави.

От лятото на тази година до януари 2021 г. е отново "посланик със специални поръчения" на Руската федерация.

mediapool.bg