Кламер БГ - Новини: Освен съветниците в Сандански е ваксиниран и роднина на шефа на болницата

Освен съветниците в Сандански е ваксиниран и роднина на шефа на болницата

България

|
Четв, 14 Ян 2021г. 13:47ч.
Освен съветниците в Сандански е ваксиниран и роднина на шефа на болницата

Роднина на директора на болницата в Сандански също е бил имунизиран заедно с общинските съветници в нарушение на графика в националния имунизационен пла. Това е установила назначената от здравния министър Костадин Ангелов проверка на агенция "Медицинстки надзор".

Проверката е установила, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са били имунизирани 24 души, които не попадат във първата фаза на имунизационния план, в това число четирима са общински съветници, лице от семейството на директора на болницата и останалите са служители на общинската администрация. Ангелов обясни, че петдневният срок за прилагане на ваксините е бил до 11 януари, т.е. е имало време те да бъдат пренасочени и поставени на хора от здравната сфера съгласно имунизационния план.

Според проверката нарушението е изцяло на болницата и местната регионална здравна инспекция (РЗИ) не носи вина.

"Считам, че изпълнителния директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план и не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако това лечебно заведение беше под ръководството... и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителният директор още днес", каза Ангелов.

Той посочи, че има ясен ред какво се прави в ситуация на отказали се в последния момент медици от ваксинация. По думите му трябва да има резервни списъци с желаещи и да се пристъпи към тяхното ваксиниране.

Преди ден Ангелов също каза, че редът недвусмислено е нарушен, защото в конкретния случай в Сандански е трябвало да бъдат потърсени други работещи в болницата или лични лекари и др., а не ваксините да се прилагат на немедицински лица.

Проверката по казуса в Сандански беше назначена, след като в събота партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" обяви, че в общината се провежда "незаконно ваксиниране", като общински съветници от ГЕРБ и ВМРО са се оказали сред първите получатели на ваксината на Pfizer / BioNTech.

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност след като част от предвидените за ваксинация медици са се отказали.

Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

mediapool.bg