Кламер БГ - Новини: Прокуратурата пита три министерства дали незаконен добив в реките е причинил наводненията

Прокуратурата пита три министерства дали незаконен добив в реките е причинил наводненията

България

|
Четв, 14 Ян 2021г. 13:47ч.
Прокуратурата пита три министерства дали незаконен добив в реките е причинил наводненията

Три министерства трябва да направят проверка дали разливите на няколко реки от последните дни не са по-скоро заради незаконен добив от коритата им, отколкото заради падналите дъждове. Това става ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура. Сезирани са МВР, както и министерствата на околната среда и водите и на енергетиката.

Прокуратурата е образувала преписка заради множество информации в медиите, че има връзка между незаконен добив от коритата и наводненията отпреди дни. Засега официалната версия е, че причина са обилните валежи. На много места обаче местните хора заявиха, че това не е вярно. В Перник и Батановци имаше сериозни съмнения, че контролираното изпускане на яз. "Студена" е повишило неимоверно нивото на река Струма, която излезе от коритото си. Смъмнения за незаконен добив бяха изказани от хора, живеещи покрай Места и течението на Струма в пиринския край.

"Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за наличието на посочените нарушения и на други места на територията на страната, с цел предотвратяване на наводнения", пишат от прокуратурата. Те настояват след проверките да им бъде представен обобщен доклад.

Прокурорските проверки са нещо обичайно след наводнения. По традиция те не откриват никакви нередности и приключват без резултат. След голямото наводнение в Мизия през 2014 г., когато имаше загинали, проверката установи, че то е било причинено от природен феномен, невиждан от 1 млн. години.

Делото за наводнението във варненския квартал "Аспарухово" през 2014 г. все пак стигна до съда след 4 години разследване. Но бе върнато на прокуратурата заради пропуски.

mediapool.bg