Кламер БГ - Новини: Орбан и папата: две противоположни концепции за християнството

Орбан и папата: две противоположни концепции за християнството

Европа

|
Пет, 10 Септ 2021г. 17:32ч.
Орбан и папата: две противоположни концепции за християнството

Виктор Орбан

Единият протяга ръка на мигрантите и ЛГБТ+, другият ги отритва в името на християнската идентичност на Европа - между папа Франциск и суверениста Виктор Орбан, които ще разговарят в неделя в Будапеща, се издига стена.

Унгарският лидер оправдава с привързаност към религията своята политика на изключване, докато великият понтифик провъзгласява гостоприемството за дълг на всеки християнин.

Експерти вече разкриха, че Франциск ще остане едва седем часа в Унгария, където се очаква да говори пред десетки хиляди вярващи от цял свят по повод започналия в понеделник 52-ри Международен евхаристичен конгрес.

В програмата му следват три дни в съседна Словакия, където католицизмът играе по-важна роля за структуриране на обществото.

Защото в страната, ръководена над десет години еднолично от Виктор Орбан, наред с други виждаме и следния парадокс: въпреки стремежа му да покровителства една християнска идентичност, ощетена от комунизма, повечето унгарци заявяват, че нямат религия.

Малко след завръщането си на власт през 2010 г. Орбан промени конституцията, за да включи текстове за Бога, християнството и традиционните семейни ценности.

Ето една от най-символните мерки на властта в тази сфера: правителството отпусна държавни средства за обновяване на църквите и откриване на верски училища.

"Закъсняло, но искрено покръстване" от страна на унгарския ръководител вижда тук Дьорд Шопфлин, бивш евродепутат от ФИДЕС, партията на Орбан.

"В края на 80-те и в началото на 90-те той не бе толкова привързан към католицизма или към собствените си калвинистки корени", обясни Шопфлин пред АФП.

Дори, натрупал години, да се е обърнал към Бога, Виктор Орбан не е положил клетва за вярност към Светия престол и признава, че води битки с него.

Заради ангажираността на Франциск с бежанците медиите, близки до унгарския кабинет, често са го наричали "слабоумен" или "глупак".

Депутат от ФИДЕС пък му извади прякора "папа Сорос" - по името на американския филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, мразен от премиера.

"Това са фалшиви вярващи, които използват религията за пропаганда, а действията им са всичко друго, но не и християнски", коментира Каталин Лукачи, членувала преди време в християндемократическата партия - коалиционен партньор на ФИДЕС.

През 2017 г. тя напуснала тази политическа сила, главно заради "оскърбителен език по адрес на папата". Сметнала, че нейното членство е "вече несъвместимо" с католическата й вяра.

Според Балаж Гуляш, също практикуващ католик и журналист от сп. "Модяр ханг", Виктор Орбан "фактически инструментализира християнството в преследване на политически цели".

"Отношението му към бежанците е нечовешко и ме е срам да слушам как властниците казват, че прилагат християнска политика", казва той пред АФП. Унгария неведнъж е осъждана за нарушения на европейското право.

В същия дух на афиширана защита на християнските ценности премиерът прокара наскоро закон, забраняващ "представянето и популяризирането" на хомосексуалността сред ненавършилите 18 години; забранява се и продажбата на съответните книги и други стоки в близост до църкви и училища.

Тук също се забелязва различие между него и папа Франциск, който естествено подкрепя традиционното гледище на църквата за брака - като съюз между мъж и жена с цел продължаване на рода, но често е приемал гейове, подчертавайки, че "Господ обича всички свои чеда".

Вярващите се надяват тези различия във възгледите да не развалят в неделя една цяла седмица причестяване - от 1938 г. насам Унгария за пръв път е домакин на Международния евхаристичен конгрес.

По БТА

mediapool.bg