Кламер БГ - Новини: В провинцията Саксония-Анхалт беше сформирана първата тройна коалиция "Германия"

В провинцията Саксония-Анхалт беше сформирана първата тройна коалиция "Германия"

Европа

|
Пон, 13 Септ 2021г. 16:18ч.
В провинцията Саксония-Анхалт беше сформирана първата тройна коалиция "Германия"

В провинцията Саксония-Анхалт беше сформирана първата тройна коалиция

Уникална тройна коалиция ще управлява германската провинция Саксония-Анхалт, предаде ДПА.

Партийните лидери Свен Шулце от Християндемократическия съюз (ХДС), Юлиане Клеман и Андреас Шмит от социалдемократите (ГСДП) и Лидия Хюскенс от Свободната демократическа партия (СвДП) подписаха коалиционно споразумение в провинциалния парламент в Магдебург.

Тримата партньори заложиха принципите на бъдещата си политика в документ от почти 160 страници. Според документа новата коалиция се наема да "направи провинцията ни по-подготвена за бъдещето, по-устойчива на кризи и по-справедлива".

Споразумението означава, че за пръв път от обединението на Германия в Саксония-Анхалт се съставя тройна коалиция. Коалицията е наречена "коалиция Германия", защото цветовете на участващите партии - черно за ХДС, червено за ГСДП и жълто за СвДП - заедно образуват германския национален флаг.

Сегашният премиер на провинцията Райнер Хаселоф от ХДС по всяка веростност ще бъде преизбран в четвъртък.

Ролята на СвДП в споразумението е внимателно следена за възможен знак за готовността на партията да се присъедини към коалиция на федерално ниво след националните избори на 26 септември.

ХДС и ГСДП имаха мнозинство от един глас и без подкрепата на СвДП. Въпреки това Хюскенс се присъедини към другите две партии, след като преди това каза, че тройната коалиция ще направи Саксония-Анхалт "по-добра по много начини", включително в сферата на политиките за поддържане на бизнеса, които СвДП насърчава.

mediapool.bg