Кламер БГ - Новини: Онлайн обучение и един учебник по предмет предлагат депутати

Онлайн обучение и един учебник по предмет предлагат депутати

България

|
Четв, 26 Авг 2021г. 13:40ч.
Онлайн обучение и един учебник по предмет предлагат депутати

Онлайн обучение и един учебник по предмет предлагат депутати

Онлайн обучение при желание на родителите, един учебник по предмет и забрана на политическа и партийна дейност – тези предложения за промени в Закона за предучилищното и училищното образованиеще бъдат обсъдени от парламентарната комисия по образование и наука в четвъртък.

Един учебник по предмет за всеки клас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и група депутати от левицата предлагат въвеждането на правилото един учебник по предмет за всеки клас.

"Това правило е необходимо условие за ефективно реализиране на националните образователни програми. Утвърждаването на един учебник е без алтернатива от гледна точка на ефективността на системата. Това е безусловен начин да се избегнат корупционни практики за сметка на качеството на обучението, както и начин, независимо от това къде учи детето, то да има еднакви условия на образование и възможност за личностно развитие", пише в мотивите на законопроекта.

Според вносителите подобен подход би довел до значимо намаляване на цената на учебника и на разходите на държавата.

"Най-съществен аргумент е определянето на отговорността за качеството на учебника. Спецификата на обучаемите и разнообразието на потребностите се осигуряват чрез учебните помагала, които избира преподаващият учител", е посочено още в мотивите.

Онлайн обучение

Родителите да могат да избират дали детето им да премине към обучение в електронна среда и през учебните години 2021-2022 г. , както и 2022 -2023 г. , независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка, предлагат депутатите от ГЕРБ -СДС Десислава Атанасова, Красимир Вълчев, Петър Николов и Костадин Ангелов.

Аргументите им са малкият процент на ваксинираните у нас и антиваксърски настроения. Заради мутацията на вируса вносителите предполагат, че пандемията ще продължи не само през тази, но и през следващата учебна година.

Според депутатите от ГЕРБ-СДС онлайн обучението по никакъв начин не затруднява и не обвързва със себе си присъственото обучение в общия случай.

Без политика в училище

Служебният кабинет предлага забрана на политическата и партийната дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

Повод за това предложение е, че през последните години в образователната система се наблюдава осъществяване на политическа и партийна дейност.

Не трябва да се допуска педагогически специалисти в системата да извършват политическа дейност и да налагат политически и идеологически убеждения на децата и учениците при провеждането на учебния процес, се казва в мотивите към законопроекта.

Отбелязва се, че има много случаи, при които служители от регионалните управления на образованието извършват политическа дейност и участват активно в мероприятия по време на предизборни кампании, като кандидати от името на партии и коалиции.

"По този начин в системата на предучилищното и училищното образование, която по презумпция следва да е неполитизирана и надпартийна, се създават видими зависимости от политическо и партийно естество в нейната йерархия и управление", пише в мотивите.

С предлаганите промени се цели да се осигури независимост на системата на предучилищното и училищното образование и нейното управление от идеологически и политически доктрини и зависимости.

Публичното обсъждане на трите законопроекта ще започне в 14:30 часа в зала "Изток" на Народното събрание и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на парламента.

mediapool.bg