Кламер БГ - Новини: Онлайн инструмент предупреждава за секции с риск за манипулации

Онлайн инструмент предупреждава за секции с риск за манипулации

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 19:04ч.
Онлайн инструмент предупреждава за секции с риск за манипулации

Онлайн инструмент показва риска от манипулации на вота в секции в страната. Приложението е разработено от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) и показва секции, в които поведението на избирателите на парламентарните избори в периода 2013 - 2017 г. е имало сериозно отклонение от общите резултати в съответните населени места и райони.

Проверките на неправителствената организация показали, че в 1724 секции има такава аномалния. Най-много секции, отговарящи на условията за опасност, има в район Хасково – 141. Следват районите Бургас – 134, Добрич и Шумен – с по 106. Най-малко са тези секции в многомандатните райони Кюстендил – 6, Перник – 11 и Габрово – 13.

var divElement = document.getElementById('viz1616604583822');

var vizElement = divElement.getElementsByTagName('object')[0];

vizElement.style.width='646px';vizElement.style.height='386px';

var scriptElement = document.createElement('script');

scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js';

vizElement.parentNode.insertBefore(scriptElement, vizElement);

Според ИРПС избирателната тежест на гласовете от всички тези секции е около 10% за всеки от разглежданите парламентарни избори. "Това обаче не означава, че тежестта на контролирания вот е в същия размер. В някои случаи за отклоняващото се изборно поведение в секциите има съвсем рационални обяснения. Хората в малки населени места и хомогенни общности на квартали например могат да гласуват по лични предпочитания – да речем за кандидат, който е от района, от етническата група, има професионална репутация и т.н", посочват от ИРПС.

От неправителствената организация дават и пример за секция в риск в Бургас. Там през 2013 г. в секцията печели ГЕРБ с 36.7 %, през 2014 г. най-предпочитан е Реформаторският блок, който взима 34.8% от гласовете, а през 2017 г. – ДПС с 26.2% от подадените гласове.

Друг пример е с. Калино в община Хитрино. Там на изборите през 2013 г. ДПС получава 86% от гласовете в населеното място, а едва 5 % отиват за ГЕРБ (при общи резултати в МИР Шумен от 28.7% за ДПС и 24.5% за ГЕРБ). През 2014 г. за ДПС отново гласува мнозинството от избирателите – 82%, а за ГЕРБ – 12%. През 2017 г. обаче се наблюдава рокада. Партия ГЕРБ получава 64% от гласовете в секцията, а ДПС – едва 15%.

"Необходимо е да се направи цялостен и задълбочен анализ на отклоненията в поведението на избирателите в такива секции", смятат от института. "Изборните нарушения се случват най-често там, където населението е изпаднало в някаква форма на зависимост", каза Ива Лазарова от неправителствената организация.

Идеята на онлайн инструмента е да помогне на граждани, журналисти и отговорни за изборите институции да насочат вниманието си към уязвимите от изборни нарушения точки в страната.

От ИРПС очакват на предстоящия вот да има проблем в отчитането на резултатите, особено в частта с преференциите, предупредиха от организацията.

mediapool.bg