Кламер БГ - Новини: Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведение на Русия

Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведение на Русия

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 19:15ч.
Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведение на Русия

"Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар на разбитата шпионска мрежа в България.

Прокуратурата обвини шестима души, сред които бивши и сегашни военни, че са шпионирали в полза на Москва.

"В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време", каза Столтенберг, цитиран от БНР.

Той добави, че съюзниците в НАТО са солидарни с България.

"Алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната руска дейност", посочи Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта.

Като послание за солидарност той определи факта, че страните членки работят заедно за засилването на разузнаването, което става чрез споделянето на разузнавателни данни.

Столтенберг припомни, че вчера е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, а днес външният ни министър Екатерина Захариева е информирала колегите си по темата.

"Следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа, НАТО се отнася много сериозно към въпроса със защитата на поверителните данни", добави Столтенберг.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас от своя страна посочи, че случаят е атака срещу суверенитета на една страна и не може да остане без последствия.

"Затова подкрепяме всичко,което българското правителство реши да предприеме", заяви той в кулоарите на срещата на външните министри от страните-членки на НАТО.

"Все по-често ни се случва в Германия да ставаме цел на кибератаки, на дезинформация и със сигурност също на шпионска дейност. Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това със средствата, които имаме на разположение в дипломацията", каза Хайко Маас, цитиран от бТВ.

По-късно в сряда говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Столтенберг да се занимава с проблемите в страните членки на НАТО.

"Занимавайте се с проблемите във вашите страни-членки. Те изискват спешна намеса: ваксинации, криза, човешки права в страните от НАТО", каза руският дипломат и добави: "Ние веднага ще започнем да изучаваме вашия опит. Но само успешния", каза тя.

Шпионите изнасяли и публична информация

"Трудно може да се каже, че е изнесена сериозна информация. Една част от информацията е била и публична. Нека, обаче да свърши разследването, за да видим какво от тази информация е публично, качвано по сайтовете и гласувано от Народното събрание", каза военният министър Красимир Каракачанов в сряда.

Той обясни пред бТВ, че обявената от прокуратурата шпионска мрежа, която доведе до експулсирането на двама руски дипломати, е под наблюдение повече от шест месеца.

Един от участниците – зам.-шефът на финансовата дирекция в МО полк. Петър Петров, бе награден само преди година от Каракачанов

"Полк. Петър Петров беше помощник в една от дирекциите на МО – "Финанси". Той е бил награден за военна доблест - почетен знак на Министерството на отбраната. Военнослужещите се награждават при дълга служба без забележки и нарушения. Не е единственият, който е награден", обясни военният министър, който каза, че не е работил непосредствено с него.

"Всеки един, който се е ангажирал да работи за чужда държава, трябва да си получи наказанието. Знам много неща и то от много време. Сега не трябва да се влиза в подробности, за да не пречим на разследването", каза той.

Захариева събира овации в НАТО за разбитата шпионска мрежа

Вицепремиерката Екатерина Захариева от своя страна съобщи, че е била поздравена от колегите си в НАТО за операцията.

Ако се пробие сигурността на една страна, се пробива сигурността на целия съюз, коментира Захариева.

mediapool.bg