Кламер БГ - Новини: Омбудсманът сезира прокуратурата и здравните власти за далавери с онколекарства

Омбудсманът сезира прокуратурата и здравните власти за далавери с онколекарства

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 15:57ч.
Омбудсманът сезира прокуратурата и здравните власти за далавери с онколекарства

Омбудсманът сезира прокуратурата и здравните власти за далавери с онколекарства

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев и здравните институции за изнесените в разследване на Валя Ахчиева данни за злоупотреби с онколекарства в български болници. В разследването Ахчиева показва как една и съща опаковка от едно лекарство може да се окаже на документи "използвана" и "приложена" на повече от един пациент в различни столични болници. В първата част от разследването уж приложени у нас лекарства се оказват в Нидерландия, където също тече разследване на случая.

Предполага се, че на някои пациенти у нас може да не са прилагани истински лекарства, за да могат да се отклоняват опаковки, които след това дистрибутори да пласират другаде – в друга болница или извън страната.

Появата на една и съща опаковка лекарство в различни болници и държави е засечена от общоевропейскаат система за верификация на лекарствените продукти, но точният механизъм на отклоняване на опаковките не става ясен.

"Възможността прилагането на пациент на скъпоструващ лекарствен продукт, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде отчетено повече от един път в Системата за верификация на лекарствата, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, създава реални предпоставки лекарствени продукти на практика да не бъдат приложени, с което не просто грубо се нарушават права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е възможно да се стигне до телесно увреждане или смърт“, пише омбудсманът в писмото си до главния прокурор и здравните власти.

Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените твърдения, защото се отнасят за особено уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и ефективно лечение. "Освен конкретните случаи с лекарствения продукт, обект на журналистическото разследване, липсата на ефективен контрол създава основателни притеснения, че изнесеният в предаването случай не е единичен и посочената схема е възможно да се прилага и за други скъпоструващи лекарствени продукти, от което да произтекат изключително неблагоприятни последици в здравната сфера на неограничен брой лица“, допълва Ковачева. Тя подчертава, че ако при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лечението му бъде прекъснато и не е приключено съобразно лекарското предписание, съществува реален риск това да има фатален край за него.

Пред здравния министър и вр.и.д. управител на Здравната каса проф. Ковачева посочва, че така се накърняват и интересите на НЗОК, и правата на здравноосигурените лица, вследствие изразходването на средства от бюджета на Касата, закупила дейности, които реално не са извършени. "Смятам, че като финансов орган, чиято основна задача е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, в частта му по управлението на събраните средства и заплащането на използваните здравни дейности и лекарства в полза на здравноосигурените лица, НЗОК следва да разполага и да упражнява ефективен механизъм за осъществяване на контрол на изпълнителите – договорни партньори, в това число относно действителното прилагане на заплатените от нея скъпоструващи лекарствени продукти“, пише още омбудсманът до здравните власти. Тя настоява при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети предвидените в нормативната уредба мерки, а при необходимост и сезиране на други органи. "Очаквам също в кратък срок да бъдат обсъдени и предприети действия, с които да се осигури ефективно проследяване и контрол върху прилагането на лекарствени продукти, в това число за налагане на ефективни, пропорционални и възпиращи санкции за нарушителите. Смятам, че е наложително да бъде гарантирано задължителното въвеждане на серийните номера на лекарствените продукти във верификационната система, до която НЗОК да има достъп и да упражнява своевременен и ефективен контрол, с което да отпадне възможността да заплаща за дейности, които на практика не са извършени и в същото време, което е най-важното - да бъдат защитени правата на пациентите и достъпа им до лечение“, подчертава още в писмото си до МЗ и НЗОК омбудсманът.

mediapool.bg