Кламер БГ - Новини: Провали се и третият опит за избор на кмет на "Красно село"

Провали се и третият опит за избор на кмет на "Красно село"

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 16:32ч.
Провали се и третият опит за избор на кмет на "Красно село"

Сн. БГНЕС, архив

Продължава сагата с избора на временен кмет на столичния район "Красно село", който да довърши мандата на отстранената заради конфликт на интереси Росина Станиславова. Столичният общински съвет не успя да избере титуляр и при третия опит за това в четвъртък. Обсъждането на проблема се превърна в поредния фарс, завършил без резултат.

Междувременно районът се управлява от един от заместниците на Станиславова – Николай Веселинов. Той беше упълномощен от нея, преди да бъде отстранена от поста. По-късно той беше назначен за временно изпълняващ длъжността и от кмета на София Йорданка Фандъкова, която пък беше упълномощена да посочи временен кмет, докато общинските съветници успеят да се разберат кой да довърши мандата.

Предишните два пъти не се стигна до избор, тъй като за поста бяха предложени общински съветници. Техните кандидатури не бяха одобрени от ГЕРБ-СДС и ВМРО. Те обявиха, че номинациите противоречат на закона, който изисквал за довършването на мандата да се избере някой от заместниците на районния кмет.

Сега обаче се оказа, че юристите от двете групи са променили мнението си за тълкуването на закона. Така общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО – неформален коалиционен партньор на ГЕРБ-СДС в управлението на общината, предложи за районен кмет да бъде избрана Грети Стефанова, която е председател на групата на "Демократична България". Мотивът на Контрера бе, че ДБ трябва да поеме отговорността за управлението на "Красно село", тъй като през 2019 г. отстранената Станиславова беше кандидатура на същата коалиция. Освен това Стефанова е била зам.-кмет на района.

Кандидатурата на Стефанова обаче беше издигната без нейното съгласие. "Такива волни изпълнения на волни програми, несъгласувани с никого и взети на две чаши ракия, предполагам, не звучат сериозно. Не се обиждайте, може и на три ракии да са взети, не казвам, че пие малко. Това не подхожда на държане на общински съветник и на отговорно отношение към София, софиянци и конкретно към район "Красно село", коментира Стефанова, докато си правеше отвод.

Така отново беше гласувана кандидатурата на предложения вече на два пъти от "Демократична България" Борис Милчев. Той обаче не успя да събере достатъчно гласове. ГЕРБ-СДС, БСП и "Патриоти за София" бяха против.

За пореден път се гласува и номинираният от БСП общински съветник Николай Николов, който също получи подкрепа само от собствената си група.

По време на заседанието Борислав Иванов от "Атака" предложи за кмет на "Красно село" да бъде избран колегата му от същата партия Румен Русев, който бе временен кмет на район "Младост" след ареста на Десислава Иванчева. Той бе най-близо до това да бъде избран. За него гласуваха от ГЕРБ-СДС и от "Патриоти за София", но един глас не достигна, за да стане временен кмет на района.

Така до следващото заседание на общинарите район "Красно село", в който живеят 100 000 души, ще продължи да се управлява от Николай Веселинов.

mediapool.bg