Кламер БГ - Новини: Пенсиите нарастват с 10% плюс 60 лева, минималната става 467 лева

Пенсиите нарастват с 10% плюс 60 лева, минималната става 467 лева

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 16:34ч.
Пенсиите нарастват с 10% плюс 60 лева, минималната става 467 лева

Сн. БГНЕС

Пенсиите се увеличават с 10% от юли, а към актуализирания им размер се прибавят и 60 лева, които в момента се плащат под формата на Covid надбавка. Тя ще се начислява и на новите пенсионери.

Минималната пенсия пък става 467 лева. Това е ръст от 26.2% спрямо сегашния размер от 370 лева. От 1 юли максималният размер на пенсията ще се повиши от 1500 лева на 2000 лева, което прави 33.3% ръст. От 1 октомври таванът ще се вдигне още веднъж - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Това решиха окончателно депутатите, след като приеха актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Все още обаче има вероятност изплащането на увеличените пенсии да се забави, обясни социалният министър Георги Гьоков.

Причината е, че плащането започва на 7 юли, а все още не е ясно кога точно текстовете ще бъдат обнародвани в Държавен вестник и съответно ще влязат в сила и дали Националният осигурителен институт ще успее да изплати актуализираните размери. Това зависи и от приемането на националния бюджет, който все още се разглежда в бюджетна комисия и се очаква гласуването му в пленарната зала да започне утре.

"И ако това не може да се случи - да ги вземат с увеличен размер между 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно. Дали през август, дали с допълнителни плащания още през юли", обясни Гьоков.

Решението за увеличението на пенсиите беше критикувано от ГЕРБ.

"Предложеният вариант на бюджет прави добавката от 60 лева вечна, защото в неговите текстове пише, че съответно тези 60 лева трябва да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след 1 юли 2022 г.", коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

Въпреки това текстът беше приет с 208 гласа "за", а само един депутат от ГЕРБ-СДС гласува "въздържал се".

По подобен начин протече гласуването и на останалите текстове. Въпреки критиките от страна на опозицията, текстовете се приемаха с почти пълно или с пълно мнозинство. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията ще подкрепи бюджета, предложен от кабинета на Кирил Петков, "за да им счупим зъбите".

"Вашето предложение (на ГЕРБ – б.а.), ако мога да се изразя така, не е по-евтино от това на Министерския съвет, освен ако не го правите от популизъм и предизборно или пък след края на годината не се готвите да премахнете добавките, които не желаете да вкарате трайно в пенсиите, и да оставите пенсионерите отново с по-ниски доходи", коментира Гьоков.

И при окончателното гласуване на бюджета на общественото осигуряване се чуха обвинения, че опозицията е забавила приемането на текстовете, а оттам и изплащането на повишените размери на пенсиите. "Промените в държавното обществено осигуряване вече трябваше да са гласувани", каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Всички приказки от рода на народните представители блокират приемането на бюджета на ДОО са категорично несъстоятелни. Какво искате?! Да приемем бюджет в рамките на една седмица или на 10 дена. Как да стане тази работа?! Искате да претупаме бюджета или искате да има задълбочена дискусия?", отговори Хасан Адемов от ДПС.

Предстои депутатите да гласуват актуализацията в националния бюджет. В понеделник новото мнозинство ГЕРБ – ДПС – ИТН - "Възраждане" увеличи приходната част в бюджета със 750 млн. лева над предложения от правителството ръст от 2 млрд. лева. Това стана въпреки несъгласието на управляващите, според които има опасност от неизпълнение на плановете.

mediapool.bg