Кламер БГ - Новини: Заведенията остават затворени до 31 януари, училища и градини отварят на 4 януари

Заведенията остават затворени до 31 януари, училища и градини отварят на 4 януари

България

|
Четв, 17 Дек 2020г. 12:59ч.
Заведенията остават затворени до 31 януари, училища и градини отварят на 4 януари

Кабинетът ще разхлаби част от мерките след 21 декември. Затворени ще останат нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и частично моловете до 31 януари, но детските ясли, градини и училищата за децата от първи до четвърти клас ще отворят от 4 януари. Музеи и галери отварят врати на 1 януари.

Ресторантите към хотелите също ще могат да работят от 21 декември, но при ограничения и само за гостите на хотела. В момента се обсъжда разхлабване на мерките и за малките спортисти от индивидуалните спортове, за да се върнат отново в залите.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след работно съвещание в Министерския съвет. Окончателната заповед ще стане ясна по-късно днес, допълни той.

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в няколко области. Това са Шумен (76%), Бургас (70%), Търговище (68%), Варна (67%), Русе (66%), Ямбол и Сливен (64%), Пазарджик (59%), Ловеч (57%).

За последното денонощие излекуваните пациенти са 2575. Така общият брой е 90 510 от началото на епидемията.

"Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е не. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите от Националния оперативен щаб", заяви проф. Ангелов.

Втори в Европа по смъртност

България е на второ място по смъртност от коронавирус в ЕС и на първо на Балканския полуостров, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Той посочи, че смъртносттау нас е 21.4 души на 100 000 население. Преди нас в ЕС е само Словения.

Четиринадесет дневната заболеваемост средно за страната е 438 души на 100 000 население, което ни отрежда 14 място в ЕС и Европейското икономическо пространство и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония.

Тенденцията в България за последните 14 дни вдъхва "плах начален оптимизъм", посочи Кунчев.

За последните две седмици средно за ЕС е плюс 4.8 % в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4.5 %.

"Да, благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността - нещо, което очакваме да стане факт до края на годината", каза Кунчев.

Той посочи, че извън тези данни, вътре в страната между областите продължава да има значителни разлики. Кърджали е областта с най-ниска заболеваемост - 144 души на 100 000 население, а най-висока е в Бургас – 778 души на 100 000 население.

"В София тя е 534 за 14-дневния период, но хубавото е, че в последните два дни падна под 500 на 100 000. Ако тази тенденция се задържи, ние вече виждаме как проблемът с приема в София е до голяма степен решен", каза Кунчев.

Разхлабване на мерките

Разхлабване на мерките ще има за ресторантите в хотелите. Те ще могат да работят, но при много специфична организация, каза проф. Костадин Ангелов.

За целта е необходимо да бъде изготвен график за закуска, обяд и вечеря, който да гарантира две или три смени, достатъчно отстояния между хората и масите. На една смяна за хранене не трябва да бъдеат запълнени повече от половината от местата в ресторанта. Въвежда се и вечерен час – до 22 часа, в който ще могат да работят ресторантите в хотелите.

Забраните за работа на моловете продължават с изключение на банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се плащат сметките.

Продължава забраната за събития, конгреси и конференции до 31 януари.

От 1 януари ще отворят музеи и галерии. Театрите ще продължат да работят, но с капацитет до 30 процента заетост на места.

Спортните зали ще останат отворени. Обмисля се възможност за възстановяване на тренировките на учениците.

Отварянето на училищата

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че решението за отваряне на детските ясли, градините и училищата за децата до 4 клас се базира на официалните данни, че децата на тази възраст по-малко допринасят за усложняване на обстановката в сравнение с големите ученици.

"Освен това в тази възраст е по-трудно онлайн обучението. В начален етап сме ограничили часовете до 20 минути, а и е задължително присъствието на родители, а не всички са ангажирани с обучението на децата си. Имаме и неграмотни родители. Важно е да подчертаем, че родителите в резултат на направените промени в Закона за училищното и предучилищно образование имат право да задържат децата си вкъщи. В момента имаме над 1000 такива заявления, така че това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност на присъствено обучение", заяви Вълчев.

По думите на образователния министър, за големите ученици е възможно присъственото обучение да бъде възстановено и преди 31 януари.

32 298 заявления за помощ са подадени от родители на ученици, съобщи социалният министър Деница Сачева.

От тях са одобрени около една трета. Те ще получат за цял месец една минимална работна заплата или пропорционално за седмиците, в които детето е било в дистанционно обучение, обясни тя.

По мярката "Осигуряване на детегледачка" са изплатени 20 милиона лева на родителите, които ползват услугите на такава детегледачка, каза още Сачева.

Как ще работят магазините в София

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и главният здравен инспектор Ангел Кунчев ще

имат срещи с представители на хранителните и нехранителните магазини в столицата, за да се уточни как ще се прилагат противоепидемичните мерки.

"Правим го, за да уговорим точно изпълнението на мерките, тъй като при предната заповед бяхме свидетели на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива нарушения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа", заяви доц.Кунчев.

Вериги, които не спазват мерките, ще бъдат затваряни, закани се здравният министър. Той призова граждани и медии да изпращат сигнали. Мобилни екипи от здравни инспектори и полицаи се следят за спазването на мерките, посочи Костадин Ангелов.

Доза оптимизъм

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че има известен оптимизъм от данните след налагането на ограничителните мерки.

"Оптимизмът е сериозен, обаче е недостатъчен по отношение на смъртността и заетите реанимационни легла. Затова предлагаме тези мерки на правителството и то след сериозен дебат. В тази насока искам да кажа едно нещо за Националния оперативен щаб - винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко починали до намирането на ваксина. Ваксините вече са на пазара и затова трябва да сме по-мотивирани да спрем тази агония в икономиката, в здравните заведения, училищата и в психаката на хората. Това е единственият начин", заяви ген. Мутафчийски.

Той призова всички български граждани да се ваксинират срещу коронавирус.

mediapool.bg