Кламер БГ - Новини: Окончателно: Две доживотни присъди за атентата в Бургас

Окончателно: Две доживотни присъди за атентата в Бургас

България

|
Ср, 08 Март 2023г. 17:52ч.
Окончателно: Две доживотни присъди за атентата в Бургас

Снимка: БГНЕС

Двамата заподозрени за атентата на бургаското летище "Сарафово" през лятото на 2012 г. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са окончателно осъдени на доживотен затвор без право на замяна, съобщи прокуратурата. Присъдата е влязла в сила след като решението на апелативната инстанция не е разглеждано от Върховния касационен съд.

Делото изобщо не е стигнало до последната инстанция, става ясно от съобщение на съда. Жалба е подадена от служебния адвокат на Хасан, но тя е отхвърлена заради нарушения и не е депозирана отново.

При взрива през 2012 г. загинаха петима израелци и българинът Мустафа Кьосов, шофьор на автобуса с чуждестранните туристи. На място загина и атентаторът, който по-късно бе идентифициран като Мохамед ел Хюсеини. Според разследващите у нас зад покушението стои т.нар. военно крило на групировката Хизбула.

Осъдените Фарах и Хасан са в неизвестност от 2012 г. В съобщението на прокуратурата се посочва, че се полагат "всички усилилия, използвайки и методите на международното правно сътрудничество и помощ, да открие осъдените лица, които да бъдат установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им".

Според медийни публикации от 2014 г. връзката с Хизбула е направена след информация до израелските служби от член на групировката.

mediapool.bg