Кламер БГ - Новини: Прокуратурата поискала обиск на Велико Желев в деня на "тънкия" асфалт

Прокуратурата поискала обиск на Велико Желев в деня на "тънкия" асфалт

България

|
Четв, 09 Март 2023г. 07:54ч.
Прокуратурата поискала обиск на Велико Желев в деня на "тънкия" асфалт

Велико Желев излиза от ареста с адвоката си Менко Менков

Строителният бизнесмен Велико Желев бе освободен от прокуратурата срещу гаранция от 20 000 лева. Той е с повдигнато обвинение за изнудване след жалба на негов бивш служител. Желев бе арестуван при акция на МВР и прокуратурата в офисите му в София преди дни.

В сряда от държавното обвинение дадоха повече подробности за производството срещу предприемача. От съобщението става ясно, че претърсването на офисите му е поискано в деня, в който регионалният министър Иван Шишков обяви, че Северната скоростна тангента на София е с по-тънък слой асфалт от изискуемия. Проектът бе изграден от фирма на Желев, а Шишков каза, че с казуса ще се занимава европейската прокуратура, защото са харчени пари от фондове.

Изненадващо обаче българските разследващи иззеха компютри и документи от офисите на строителя. Те оправдаха акцията с жалба на бившия му служител Благой Андонов, който твърди, че е бил бит от Желев и още двама души след скандал за задължения на фирмата. От прокурорското съобщение става ясно, че е действано експресно, а битият е отишъл първо при разследващ полицай и едва на следващия ден е представил медицинско. От него станало ясно, че нанесената му телесна повреда не е средна, за каквато първоначално е образувано разследването, а лека.

Ядката и асфалтът

На 28 февруари Шишков заяви, че 1/3 от общо 20-сантиметровия слой асфалт на тангентата липсва. В същия ден прокурор от районната прокуратура иска от съда разрешение за претърсване и изземване от офисите на Желев. То е дадено, а делото е възложено на разследващ полицай на 6 март. Вечерта на същия ден бизнесменът е арестуван. Четири дни по-рано, на 2 март, Шишков казва, че с проекта ще се занимава европейската прокуратура.

Неотложно

Побоят, от който се е оплакал Андонов, е извършен на 24 февруари. Делото е образувано в същия ден в "условията на неотложност". Това е единствената хипотеза, в която МВР може да започне разследване без разрешение на прокурор.

Неотложността е оправдана с "първо действие по разследването" - разпит на пострадалия. Производството е за средна телесна повреда. Според НК това е сериозно разстройство на здравето – трайно отслабване на зрение или слух, затруднено движение на крайници, счупвания, избиване на зъби, обезобразяване и т.н.

На следващия ден е представена медицинска документация. От нея става ясно, че нараняванията са леки. Прокурор дава указания да се изземат записи от камери, ако има такива, както и документи.

В сряда прокурорите преценяват, че делото трябва да е за изнудване. Така материалите са пратени в градската прокуратура.

Според разследващите Желев е опитал на принуди служителя си да подпише запис на заповед за 68 хил. лв. С нея се съгласявал, че дължи сумата на фирмата.

Желев е освободен под гаранция, защото няма данни, че може да се укрие, нито пък има криминално минало.

"Семпла битова история" и още нещо

Адвокатът на бизнесмена Менко Менков оприличи случая като "семпла битова история", докато Велико Желев допусна, че задържането му може да е свързано с предстоящите парламентарни избори на 2 април. Един от най-големите строителни предприемачи у нас коментира случая на излизане от ареста (8 март) пред журналисти.

"Нормално, в момент на избори сме, вие очаквате нещо друго ли" - така отговори Велико Желев на въпрос дали в ареста му има политически оттенък.

Първото нещо, което каза, беше да благодари на правораздавателните органи, които по думите му са били "коректни", а той е оказал пълно съдействие при разследването на случая.

След това обясни, че разследването срещу него няма нищо общо със строителството на магистрали и работата на компаниите, а е свързано с твърденията на бившия му вече служител Благой Андонов.

"Обидно за мен е, че повярвах на едно младо момче, което от техник го направих директор по строителството (във "ВДХ" - бел.ред.). Младо момче, на което дадох шанс, а той отива да се продава за 1000 лв.", каза Велико Желев.

Строителният предприемач заяви, че никога нито той, нито който и да е от неговите служители, е удрял Благой Андонов. Велико Желев каза, че е представил доказателства за това пред съда - запис от видеокамерите. По думите му от записа се вижда, че Благой Андонов "излиза в цветущо състояние от моя кабинет". На следващия ден ходи да кара ски на Пампорово, като качва снимки от там на Фейсбук страницата си в интернет, допълни Желев.

По повод твърденията на Андонов пред прокуратурата, че Желев го кара да подпише документи с невярно съдържание за 68 000 лв., бизнесменът каза, че не е искал да разписва нищо. "Това е повече от смешно. Той е откраднал много повече пари", каза Желев.

Той разясни, че Благой Андонов е отговарял за железопътното строителство във "ВДХ" и няма нищо общо със строителството на магистралите. След като направили проверка на обектите, за които Андонов отговаря, установили, че са на загуба, с лоша организация на работа и с изоставане в сроковете за завършване. По тази причина го уволнява за несправяне с работата, защото "има сериозни злоупотреби".

"Когато се разделихме, бяхме в моя кабинет. Поканихме всички хора, които бяха в офиса в съседната зала и излязохме заедно, без да има напрежение. Пред колегите той каза защо напуска - защото злоупотребил с пари", твърди още Желев.

По думите на адвоката му Менко Менков това става пред 44 служители от компанията в офиса на "Хидрострой" столичния булевард "Цар Освободител". Андонов оставил и обяснения на две страници. По тази причина Менков поискал от прокуратурата "незабавно" да бъдат разпитани всичките 44 свидетели, защото те "не могат да бъдат манипулирани", каза адвокат Менков.

В отговор на въпрос защо служителят е писал обяснение пред 44 души, той отговори, че 24 февруари е работен ден и всички служители са били в офиса на фирмата. На 27 февруари "ВДХ" е подала сигнал до прокуратурата за действията на своя служител. Благой Андонов пък подава контрасигнала срещу Желев на следващия ден - 28 февруари.

"За нас е важно нашето име. За това ще заведем дело за набеждаване срещу Андонов", каза Велико Желев.

Желев: Нямаме никакви притеснения за магистралите

Бизнесменът няколко пъти повтори, че няма никакви притеснения относно строителството на магистралите, както и на всеки един друг обект, изпълняван от негови компании. Обясни подробно какъв е принципът на работа.

Преди това пред Нова телевизия защитникът му Менко Менков обясни, че за него би била още по-лесна защитата по евентуални бъдещи обвинения за спестяване на материали за строителството на Северната скоростна тангента.

"Там ще бъде още по-лесна зашитата ми, тъй като т.нар. прессъобщенния или някакви манипулации, показване на откъслечни ядки, невзети по законовия ред и по никакви процедури от незнайно какви участъци на незнайно какви пътища и незнайно по какви процедури, преди колко години извършени, не могат да бъдат доказателство за нищо", каза адвокатът.

"Не може министър да взема ядки (от магистралата - бел.ред.), защото не е компетентен", допълни Менков.

Той посочи, че компанията "Хидрострой" е извършила собствено разследване с независима лаборатория.

Междувременно Камарата на строителите (КСБ) у нас и браншова камара "Пътища" (ББКП) излязоха с декларация, в която "категорично се противопоставят на разпространяването на подвеждащи и неверни информации за изпълнението на инфраструктурни проекти".

"Вероятно заради наближаващите извънредни парламентарни избори на 2 април и предстоящите наесен редовни местни избори, зачестяват несъстоятелните атаки срещу строителните фирми за некачествено изпълнени проекти. Както винаги досега, позицията на КСБ и на ББКП е, че не приемат строителният отрасъл да бъде въвличан в политически битки", се казва още в разпространеното съобщение.

Двете браншови организации приветстват желанието на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков да провери как са разходени държавните и европейските средства, но "обявяването на прогнозни, а не на крайни резултати, създава некоректни внушения и превръща проверките в бутафория".

Връзката с "Хемус"

Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на този побой. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев. Според него е възможно цялата история да е заради преведени авансово 48 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус".

"В края на декември м.г. ГДБОП представи цялата информация по този случай с авансово платените суми за лота от "Хемус" на дружеството на въпросния бизнесмен. Те са внесени в прокуратурата, намират се там и въпрос на елементарна грижа е, когато има подобен род събития от това, което видяхме - то е квалифицирано като принуда, да се потърси причината за упражняването на тази принуда. Нормално е да се изследва дали тази принуда дали няма някаква връзка с другото производство", обясни Демерджиев.

По казуса с източването на милиони за строителството на "Хемус" има друго разследване. Обвиняеми по него са бившият футболен съдия от Благоевград Борислав Колев и група строителни предприемачи. Името на Желев никога не е било споменавано във връзка с това производство.

mediapool.bg