Кламер БГ - Новини: Ограничения или нови възможности за децата в неравностойно положение

Ограничения или нови възможности за децата в неравностойно положение

Общество

|
Четв, 30 Септ 2021г. 20:59ч.
Ограничения или нови възможности за децата в неравностойно положение

Ограничения или нови възможности за децата в неравностойно положение

Хибридното благотворително събитие Sky is the limit, което фондация “Сийдър“ организира в подкрепа на деца и младежи с увреждания и лишени от родителска грижа се проведе на 29 септември. Целта на организаторите беше да насочат внимание към децата в неравностойно положение и бариерите, пред които те са изправени, а също и да съберат поддръжници на каузата и дарители, които да обединят усилията си за създаване на нови възможности за най-уязвимите.

Събитието се проведе в хотел Хилтън, но едновременно с това програмата се излъчи на живо във Фейсбук страницата на фондацията, което позволи участници от различни държави и градове да присъстват и да окажат подкрепа.

"Повечето от вас знаят, че децата, за които се грижим, са преживели много. Те познават ограниченията от най-ранна детска възраст - от ограничения контакт с родителите си, през ограничения достъп до подходящо образование и медицинска грижа, до ограничените и стереотипни нагласи на хората в обществото ни. Хубавата новина е, че през последните 16 години ние сме тук за тях. Но те имат и вашата подкрепа, която дава сигурност, че организацията разполага с нужните средства и екип, за да продължи мисията си.“ С тези думи Ива Хаджийска, директор фондонабиране и комуникации във фондация „Сийдър“, приветства гостите на живо и онлайн, а Ваня Стратиева, програмен директор на фондацията допълни: „Ние сме тук до тях - да ги прегръщаме и изслушваме, да се погрижим за тях, когато са болни или имат проблеми в училище. Да ги окуражим, когато се учат да четат или да се хранят с лъжица. И всеки ден ние работим отвъд етикетите, мислим нестандартно и правим всичко възможно, за да осигурим сигурен дом и да отгледаме щастливи млади хора. Трудно е, но сме щастливи и горди с всяка малка победа, с всяка крачка след месеци на физиотерапия, с всяко ново умение, усвоено от децата в центровете ни. За нас няма граници пред усилията ни да подобрим живота на децата в неравностойно положение.“

След тези силни думи участниците в събитието имаха възможността да видят и вълнуващата историята на един от младежите, за които фондацията се грижи и да подкрепят каузата чрез различни методи за даряване, част от които благотворителна томбола с атрактивни награди, тих търг с уникални фотографии, дарени от артисти в подкрепа на каузата и директно дарение за конкретна нужда.

Водещ на програмата за 3-та поредна година беше актьорът и активист Стефан А. Щерев, а за добрата атмосфера се погрижиха музикантите от група Парапланер.

Обединени, на живо и онлайн, поддръжниците на каузата успяха да наберат над 77 хиляди лева. Те ще послужат за осигуряване на семейна среда и специализирана подкрепа за над 100 деца и младежи, лишени от родителска грижа или с тежки интелектуални затруднения, живеещи в центровете на фондация „Сийдър“. За осигуряването на качествена индивидуална грижа за период от една година организацията се нуждае от минимум 600 хиляди лева.

Всеки, който има желание да подкрепи децата в неравностойно положение може да го направи в платформата за дарение , която ще бъде отворена до 8 октомври 2021 г.

Разходите по организацията на събитието са обезпечени благодарение на спонсорите и партньорите - CMS Sofia, Хилтън София, фондация „Америка за България“, AG Capital, фондация „Комунитас“, Дънди Прешъс Металс. Наградите за томболата бяха любезно предоставени от хотел Гела, Wooden spoon, Sircrow, Gelato&Latte, Amuse Bouche, Dabov Specialty Coffee, Yoga Vibe и Modica Artisan Chocolates.

Медийни партньори на събитието са: Дарик Радио, Радио ФОКУС, Capital.bg, Дневник, Меdiapool.bg, Dnews.bg, Infoobzor.net, Uspelite.bg, Iskrata.bg

mediapool.bg