Кламер БГ - Новини: Овчаров: Новите в "Булгаргаз" правят същото, за което властта критикуваше Павлов

Овчаров: Новите в "Булгаргаз" правят същото, за което властта критикуваше Павлов

България

|
Съб, 05 Фев 2022г. 18:13ч.
Овчаров: Новите в "Булгаргаз" правят същото, за което властта критикуваше Павлов

Овчаров: Новите в

"Това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят същото, но в още по-големи мащаби", каза пред бТВ бившият министър на икономиката и енергетиката

Румен Овчаров.

По думите му новото ръководство на "Булгаргаз" е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди и това е подготвена продажба за определени фирми. Той посочи, че продаденото количество се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

"Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление", каза Овчаров.

Той подчерта, че продажбата идва на фона на това, че от началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха старото ръководство на "Булгаргаз", че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени.

От "Булгаргаз" продали газ заради по-ниското потребление през уикенда

От дружеството отговориха, че е извършена проверка и е било установено, че " Булгаргаз ЕАД е реализирало излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса "Газов Хъб Балкан" ЕАД".

"Изнесената информация за продадените от "Булгаргаз" ЕАД количества природен газ категорично не отговаря на действително продадените, които за посочения период са 37 000 MWh. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по- висока от тази, която "Булгаргаз" ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към "Булгартрансгаз" ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества", се казва в позиция на дружеството.

Оттам посочват, че предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.

В позицията се посочва още, че ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ.

Борисов обвини правителството в корупционна схема

В събота и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обвини правителството в участие в корупционна схема заради казаното от Овчаров за продадения природен газ.

"Ние ги дебнехме да ги хванем с милиони. На мен ми спретнаха компромат с чекмеджето и ме разнасяха цял месец. Тук става дума за милиони чекмеджета. И какво става - първите са си внесли рушветите - по 80 лв. на мегаватчас. Аз предупредих - ще има война с "Булгаргаз", тъй като едните искат да вземат "пътя на копринката", каза Борисов.

Според него предложеният от кабинета бюджет крие риск за държавата: "Те са толкова брутални в краденето в момента, че не се спират пред нищо. Ще откраднат, ще съсипят, ще пускат така прах в очите за социални уж помощи. И когато ударим чертата, дефицитите са огромни. И неслучайно всички финансисти, всички, казват, че рискът е огромен“.

Борисов и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се включиха на живо във Фейсбук, за да покажат празни тръби, по които трябвало да тече азерски газ.

Междувременно в събота Овчаров определи коментарите на правителството около азерската сделка са "голям балон". "България има сключен договор, по който трябва да получава по 1 млрд. кубически метра всяка година. През последните две години не сме осигурили контактна точка, на която трябва да се получават тези количества. Ние сме в пълно неизпълнение на договорните си задължения. И идва един герой и казва: "Ние не получаваме по-големи количества". Азерите не са ангели на благотворителността, те са търговци и искат да печелят", каза Овчаров.

"Договорът с "Газпром" със сигурност не е идеален, но той ни гарантира доставки", каза още Овчаров.

Според него желанието за компенсации за електроенергия на общините е стъпка в правилната посока, защото най-накрая управляващите са осъзнали, че не всички трябва да се компенсират, а само тези, които наистина имат нужда.

Овчаров каза още, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% е на старото ръководство, а не новото.

Той добави, че се цели връщането на посредниците в енергетиката. "Още на срещите за съставяне на кабинет министърът ни обясняваше как трябва да има по-голяма гъвкавост и разнообразие. Още тогава му казах, че това означава по-голяма нестабилност", каза бившият министър на енергетиката.

Овчаров каза, че не познава новия директор на "Булгаргаз", но има добро мнение за стария. "Николай Павлов го познавам от 2013 г., когато го уволниха от НЕК. Тогава

той отказа да се съгласи застрахователната компания на Цветан Василев да влезе в енергийните дружества. Николай Павлов се противопостави на него", посочи той.

mediapool.bg