Кламер БГ - Новини: Общините се включват в контрола на тютюнопушенето

Общините се включват в контрола на тютюнопушенето

България

|
Четв, 31 Май 2018г. 15:12ч.
Общините се включват в контрола на тютюнопушенето

Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрити обществени места, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова в четвъртък по повод Световния ден без тютюнопушене, който тази година се провежда под мотото “Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“.

Включването на общините в контрола е заложено в предстоящи промени в Закона за здравето. Това се налага, тъй като сега регионалните здравни инспекции не могат да покриват цялата страна, защото се намират само в областните градове. Освен това с контрола са натоварени малко на брой експерти, обясни Йорданова.

Алтернативите на цигарите като наргилетата и електронните цигари не са по-малко вредни от традиционните, заяви доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас.

От миналата година здравното министерство работи по промени в Закона за здравето, които освен разширяване на контрола предвиждат и ограничения за пушене на наргилета на закрито и забрана да се предлагат на деца.

Околийски призова Министерството на здравеопазването да инвестира повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата.

Цигарите са единственият продукт, който убива половината от потребителите си, заяви още Околийски.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66 на сто от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като в не малък процент от тях първопричината е тютюнопушене, съобщи д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

900 хил. проверки и глоби за 3 млн. лева за 6 години

От 1 юни 2012 година, когато влезе в сила забраната за пушене на закрито, до края на април тази година здравните инспекции в страната са извършили общо 940 990 проверки (дневни и нощни) в 916 170 обекта.

Сред тях са 180 556 обекта за хранене и развлечение, 112 070 Детски и учебни заведения и 220 110 лечебни и здравни заведения.

Издадени са 4 265 предписания, съставени са

1 200 актове за констатирани нарушения и са издадени 4 256 наказателни постановления на обща стойност 2 970 550 лв.

МЗ напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да се откаже от тютюнопушенето. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенетов регионалните здравни инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

В цялата страната през месец май регионалните здравни инспекции организират различни инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюн, в това число прояви, насочени към активните пушачи за популяризиране на услугите на Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат; определяне на степен на никотинова зависимост с тест и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите.

Успоредно с това се провеждат превантивно-информационни дейности за ограничаване на тютюнопушенето, като фотоконкурси, изложби, прожекции на филми, спортни турнири, демонстрации с обучителен макет, разпространение на информационни материали и др.

mediapool.bg