Кламер БГ - Новини: Общината търси нови места за скейтборд в София

Общината търси нови места за скейтборд в София

България

|
Пет, 04 Ян 2019г. 16:46ч.
Общината търси нови места за скейтборд в София

Нови места за изграждане на скейтпаркове в София търси местната администрация. Идеята е там, практикуващите този спорт, да могат да правят каскади, без да използват за това публична инфраструктура като парапети, пейки, детски площадки. Същото важи и за хората, които правят подобни каскади с ролери, велосипеди и др.

Това обясниха от общината и от общинския съвет в петък. Кметът Йорданка Фандъкова на няколко пъти обясни, че карането на скейтборд и ролери в София не е забранено и дори се поощрява особено ако става по велоалеите. Забранено е обаче за това да се ползват пейки, парапети, бордове на фонтани и други елементи на градското обзавеждане. Повод за припомнянето на правилата беше информация от предишните дни, че полицаи са забранили на момиче да кара скейтборд по велоалея.

И Фандъкова, и ръководството на общинския съвет обясниха, че такава забрана в наредбата за обществения ред в столицата няма и никой няма право да спира хората, които се придвижват по този начин в града.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков съобщи, че следващата седмица ще има среща с представители на СДВР. На нея ще да бъдат разяснени детайлите по наредбата, за да не се стига до недоразумения.

Фандъкова пък припомни, че в града има един скейтпарк - в "Студентски парк", но ще се търсят места за още такива съоръжения. Възможен вариант е пространството зад Паметника на Съветската армия. Там и сега има младежи, които карат бордове или велосипеди, но по-често пред паметника.

mediapool.bg