Кламер БГ - Новини: Общината пусна е-калкулатор за новия данък за колите в София

Общината пусна е-калкулатор за новия данък за колите в София

България

|
Четв, 13 Дек 2018г. 09:12ч.
Общината пусна е-калкулатор за новия данък за колите в София

Собствениците на автомобили, регистрирани в София, вече могат да проверят колко би им струвал данъкът за тях през следващата година. Заради законови изменения плащането вече се изчислява по нова формула и на практика всички собственици ще плащат различна сума през 2019 г.

За около една трета от хората данъкът се очаква да намалее, а за останалите – да се увеличи в различен размер.

Въпреки че окончателните ставки за формиране на данъка в София още не са приети, Столичната община пусна електронен калкулатор, който изчислява евентуалната сума за 2019 г. За целта трябва да бъдат въведени възрастта на колата, екостандартът, на който отговаря, както и мощността в киловати.

Тези данни се съдържат малкия талон на автомобилите, които са регистрирани в последните няколко гидини, или в голеемия – за тези, регистрирани по-отдавна. Първата година на регистрация, която е важна за възрастта на колата, е записана под индекс В и в двата докумета. Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати. Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

В момента калкулаторът може да бъде намерен тук . Той ще бъде достъпен и на страницата на Столична община, в раздел "Справка за задължения и плащания".

Калкулаторът може да се ползва и при избор на нова кола, за да се изчисли какъв би бил данъкът за нея.

Формулата за изчисляване на данъка за автомобилите беше променена от парламента по предложение на правителството. Целта е за по-старите и отговарящи на по-нисък екологичен стандарт коли да се плаща повече. Общинските съвети сами трябва да определят стойността на два от компонентите във формулата за пресмятане на данъка. Столичната община предлага да се приемат минималните ставки, заложени в закона.

mediapool.bg