Кламер БГ - Новини: Общината предлага свръхприем в софийските детски градини

Общината предлага свръхприем в софийските детски градини

България

|
Четв, 07 Юни 2018г. 16:58ч.
Общината предлага свръхприем в софийските детски градини

В яслите и детските градини в София да могат да се приемат повече от максималния брой деца, определени от Министерството на образованието и науката. Това предлага Столичната община с промени в наредбата за прием в общинските учебни заведения. Те се отнасят и за подготвителните групи в училищата и са пуснати за обществено обсъждане.

Свръхприемът трябва да става по правила, утвърдени от кмета Йорданка Фандъкова. Комисия ще решава кои деца могат да влязат в градините над определените бройки.

Според проект за правилата за надпланов прием, публикуван на страницата на Съюза на българските учители, извън електронната система ще могат да се приемат деца в неравностойно положение. От тази възможност обаче ще могат да се възползват и служителите в общинските ясли, детски градини и училища.

Родителите ще трябва да предоставят пред специалната комисия документи, които да удостоверяват, че отговарят на някой от критериите. Тя пък ще преценява дали да запише децата.

Извън е-системата ще се записват деца, останали без родителска грижа, жертви на насилие и злоупотреби, деца с увреждания или страдащи от заболявания, които трудно се лекуват, без да е посочено какво означава това. Освен това извънредно ще се приемат деца на дипломати, които са пристигнали на служба в България, както и такива, чиито родители страдат от тежки заболявания.

Ако измененията бъдат приети, отново може да се стигне до ситуация на свръхприем в градинските и яслени групи. За следващата учебна година общината декларира, че ще се съобрази с максимума деца в тях, определен от образователното министерство, след като години наред не го правеше. До това се стигна след настояване на родители.

Досега обаче надплановия прием идваше основно от записването на деца с хронични заболявания, които се приемаха извън електронната система. Според родители това е начин за влизане в градина по "втория начин". За същото свидетелства и уволнена директорка на градината в Горна баня. Така се стигна до ограничаване на броя на децата с хронични заболявания на до 5 в група.

Прекратяването на практиката в групите да се приемат повече деца от допостумото обаче създаде друг проблем - драстично увеличение на недостига на места основно за децата до 3 години. При първото класиране за детските градини и яслите с прием от септември стана ясно, че децата в яслена възраст са с около 5000 повече от местата. Подобен недостиг при градинските групи (за малчугани над 3 години) няма или е минимален, твърдят от общината.

Тогава зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов обясни, че недостигът на места за яслените групи е по-голям от миналата година, тъй като министерството на образованието намалило с 5 максималния брой на децата в тях. В същото време по желание на родителите общинският съвет ограничи до 5 приетите над тази бройка. Така, вместо около 3500, недостигащите места станали 5000.

По данни от есента на миналата година в една четвърт от софийските детски градини групите са препълнени. От общината обаче не смятаха, че това създава сериозен проблем, тъй като реалната посещаемост рядко достига 100%.

С промените на наредбата за прием в градините се предлага и увеличаване на дела на децата, които могат да бъдат приети по социални критерии. За тази кампания той беше 30 на сто. Сега се предлага да се увеличи на до 40% от нормативно определения брой за всяка група. По социални критерии кандидатстват освен деца в неравностойно положение и близнаците, децата с малка разлика, тези с брат или сестра в същата градина, многодетните семейства.

mediapool.bg