Кламер БГ - Новини: Борисов нареди да се "задържи" планът за строеж край Силистар

Борисов нареди да се "задържи" планът за строеж край Силистар

България

|
Пет, 24 Авг 2018г. 18:04ч.
Борисов нареди да се "задържи" планът за строеж край Силистар

Политическа заръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да "задържи" реализацията на плана за строежи край плажа "Силистар" получи кметът на Царево Георги Лапчев, който е представител на управляващата партия. Това стана часове след като в петък общинският съвет одобри предложението му да се изработи план за изграждане на двуетажни вили върху терена от над 22 дка в природния парк "Странджа".

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Борисов е разпоредил на Лапчев да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Царево по казуса "Силистар“. Това ще е така "до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево", посочва още управляващата партия.

От информацията става ясно още, че Лапчев явно ще започне убеждаването още в събота, когато сутринта се свиква пресконференция на отбивката към плаж "Силистар“.

До намесата на лидера на ГЕРБ и премиер се стигна след като по-рано през деня, въпреки предупрежденията на природозащитници за незаконност, общинските съветници в Царево одобриха на извънредното си заседание докладната на Лапчев за изработване на подробен устройствен план на инвеститорските намерения на фирмата "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД.

Предложението е било подкрепено от девет от 13-те членове на общинския съвет. Осем от гласувалите "за" са представители на ГЕРБ, какъвто е и кметът Лапчев. Против са били двама съветници на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз), съобщава сайтът "Дневник", цитирайки секретариата на общинския съвет.

За намерението за строежи в защитената територия, нарушаващо редица нормативни разпоредби, се разбра от разследване на сайта "Биволъ".

От Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупредиха, че цялата схема за застрояване на терена, върху който е имало свинарници на бившо ТКЗС, е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен.

Строежите ще са незаконни, защото имотът се намира в Природен парк "Странджа", който е и част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000". Освен това парцелът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г. и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са предвидени да влязат в Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на община Царево.

Природозащитниците призоваха екоминистъра Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да предприемат необходимото да бъде спазено българското и европейско законодателство и да обжалват решението на общинския съвет.

Реакция от страна на Министерството на околната среда и водите обаче все още няма.

Екоокоалицията припомня скандалния случай с незаконно построеното в парк "Странджа" ваканционното селище

"Златна перла" , което бе разрушено след няколкогодишна съдебна сага.

mediapool.bg