Кламер БГ - Новини: Екопротест срещу горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Екопротест срещу горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

България

|
Пет, 24 Авг 2018г. 18:09ч.
Екопротест срещу горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Българският офис на екоорганизацията "Грийнпийс" призова гражданите да обжалват пред община Бобов дол или Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) намерението на ведомството да одобри ново комплексно разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", което ще й позволи да гори биомаса и неопасни отпадъци заедно с въглищата .

В момента заявлението, което е оценено положително от ИАОС, е в процедура на обществен достъп, която дава право на

гражданите да правят възражения и да внасят жалби срещу проекта на комплексното разрешително до 8 септември 2018 г.

И.д. началникът на отдела, отговарящ за комплексните разрешителни в агенцията – Красимира Калчева, обаче обясни, че жалби от сорта "просто не искам в централата да се горят отпадъци" няма да се вземат предвид. Възраженията трябва да са добре аргументирани, посочи тя пред Mediapool. Ако действително има такива, те ще бъдат разгледани и тогава ще се реши дали да се издаде ново комплесно разрешително на централата, свързвана със скандалния бизнесмен Христо Ковачки.

Намеренията на ТЕЦ "Бобов дол" да гори неопасни отпадъци и биомаса датират от 2017 г., като плановете на дружеството бяха да пусне и спрените заради липса на сероочистки блокове, но досега два пъти ИАОС им отказва. След поредна оценка на документацията, отнасяща се само до инсталация с мощност 510 МВ, е преценено, че може да се одобри смяната на досегашното гориво, което е единствено въглища. Плановете са 20 процента от тях да се заменят с биомаса – отпадъци от дърводобива и дървообработката, както и селскостопанската дейност, а около 1 процент да са отпадъци.

Според "Грийнпийс" хората в региона на Бобов дол и Големо село вече страдат от системно замърсяване, а ТЕЦ "Бобов дол“ се нарежда сред най-големите в Европа виновници за високи нива опасни вещества във въздуха. Затова те трябва да защитят правото си на чист въздух.

Екоорганизацията обвинява държавата в недалновидна политика сплямо въглищните централи.

Според нея, вместо да подкрепи поетапното закриване на най-замърсяващите производства, да създаде планове за възстановяване на зависимите от въглищата региони и възможности за диверсифициране на икономиката, които ще донесат нови работни места, институции и правителство си затварят очите пред огромната социална и екологична катастрофа, заплашваща бъдещето на тези места.

"Добавянето на гориво от отпадъци е още един метод, по който електроцентралите на въглища продължават да съществуват и да печелят, въпреки че отдавна са морално и технически остарели. Вместо да следват икономическата логика и да си купуват гориво, на тях им се плаща да изгарят отпадъка или го получават безплатно. Всичко това — с цената на човешкото здраве и за сметка на данъкоплатците.“, коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс“ - България.

Според оценката на ИАОС обаче допълването на въглищата с биомаса и неопасни отпадъци ще подобри екологичните показатели на ТЕЦ "Бобов дол" и така с наличните вече пречиствателни съоръжения тя ще успее да се вмести в повишените пределно допустими норми за замърсяване на въздуха, влизащи в сила от 2021 г. Вероятно затова и въглищната централа не е поискала да получи изключение от новите европейски еконорми, както това са сторили други седем ТЕЦ.

Частичната подмяна на горивото щяла да намали изхвърлянето на серен двуокис по изискванията на ЕК, а при горенето на неопасните отпадъци не се отделяли диоксини и фурани, според ИАОС

Според "Грийнпейс" и други топлоцентрали, свързани с Ковачки, също се опитват да преминат към използване на алтернативни на въглищата горива — комбинация от материали от шивашката, обувната индустрия, земеделието, RDF (модифицирани горива, получени от отпадъци), a в ТЕЦ "Перник“ и ТЕЦ "Брикел“ — и нефтошисти.

От ИАОС уточниха, че при тях няма подадени заявления за промяна на горивата и на комплексните разрешителни на ТЕЦ "Перник" и ТЕЦ "Брикел".

Екоорганизацията отбелязва, че с новото екоразрешително ТЕЦ "Бобов дол" си гарантира работата и след 2021 г. без дерогация, но съществуването й е гарантирано и чрез осигуряваните от Електроенергийния системен оператор договори за поддържане студен резерв, при които плаща само за да се държи мощността в готовност, като може въобще да не се наложи да бъде задействана. така за стендбай режим дружеството на Ковачки получава солидни

и сигурни плащания.

Под претекст, че гарантира енергийната сигурност на страната в моменти на свръхпотребление ние всички като данъкоплатци плащаме на ТЕЦ "Бобов дол“, отбелязва екоорганизацията.

"До каква степен тя оправдава гласуваното доверие е съмнително, тъй като беше една от централите, които през зимата на 2017 г. не успяха да заработят. Независимо от това фиаско, топлоцентралата, свързана с Христо Ковачки, продължава да бъде включена в студения резерв и потребителите ѝ плащат по 2535 лв. за всеки час в денонощието. Така ще бъде до края на октомври, а след това сумите дори ще се увеличат", пише в съобщението и призовава гражданите да изиграят важна роля в обръщането на тази тенденция.

Време е гражданите да бъдат част от взимането на информиран избор за бъдещето си, а не тези, които страдат от последствията. Изпращането на становища е един от сигурните начини да се превърнат във фактор в дискусията. Те трябва да са адресирани до Изпълнителна агенция по околна среда на имейл iaos@eea.government.bg или на адрес гр. София 1618, бул. "Цар Борис III“ №136, п.к. 251.

mediapool.bg