Кламер БГ - Новини: Общинарите в Каварна искат медиите да плащат за излъчване на заседанията им

Общинарите в Каварна искат медиите да плащат за излъчване на заседанията им

България

|
Пет, 14 Фев 2020г. 15:55ч.
Общинарите в Каварна искат медиите да плащат за излъчване на заседанията им

Заседанията на Общинският съвет в Каварна да се заснемат и излъчват само с разрешението на председателя му и то след заплащане на такса. Това са решили общинските съветници от управляващата коалиция ГЕРБ, ВМРО и НФСБ на 28 януари 2020 г. с приемането на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Няма посочени мотиви за въвеждането на новата такса. Нещо повече проектът за новия правилник дори не е бил подложен на обществено обсъждане, каквото е задължително по закон.

На практика с разпоредбата на чл.65 (5) от одобрения правилник се налага цензура на медиите и на обществото да бъде информирано, смята областният управител на Добрич Красимир Кирилов. Той е върнал решението на съветниците като незаконосъобразно и по тази причина то не е влязло в сила.

Кирилов се аргументира и със Закона за радиото и телевизията, който "гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса". Освен това "не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма".

"С поставянето на изисквания от Общински съвет Каварна за заплащането на записването и излъчването на заседанията на общинския съвет, на практика доставчиците на медийни услуги стават зависими, което е в противоречие със закона. Поставянето на финансови изискванията пред същите доставчици представлява налагането на цензура на медийните услуги", смята областният управител на Добрич.

"Абсурдното е място, което генерира обществена информация, в същия момент да продава тази информация и Общинският съвет да се представя като търговско дружество", коментира адвокат Александър Кашъмов от "Прозрачност без граници" пред Mediapool.

Заради ветото на областния управител заплащането за отразяването на дейността на Общинския съвет в Каварна не е влязло в сила. Няма и одобрени тарифи за това от съветниците, казаха от Общинския съвет в Каварна по телефона за Mediapool. От там не пожелаха да коментират дали ще се съобразят с волята на областния управител.

Mediapool не успя да се свърже с председателя на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов от ГЕРБ. Причината за отказа беше, че е на комисия. Пред БНР Йордан Стоянов каза, че не е бил съгласен с този текст, но гласувал за правилника в неговата цялост. Той не каза дали ще се съобрази с искането на областния управител на Добрич за отпадането на текста.

Общинският съветник от НФСБ Красимир Кръстев обаче заяви, че няма да се съобразят с искането на областния управител и ще го гласуват отново. Общината е в тежко финансово състояние и ни трябват пари, данъци и такси, за това променяме наредби и правилници, каза Кръстев пред БНР. Той допълни, че това е положението - ние плащаме по време на предизборна кампания, за да участваме по телевизиите, сега вие ще плащате, имайки предвид журналистите.

Общинският съвет на Каварна се състои от 17 съветници. Мнозинството е на ГЕРБ и ВМРО, които имат съответно 6 и 4 съветници. Останалите съветници са от БСП - четирима, коалиция "Атака - АБВ" - двама и НФСБ - един съветник.

На последните местни избори през октомври 2019 г. жителите на Каварна избраха нов кмет - Елена Балтаджиева от ВМРО. Преди това общината беше управлявана от БСП и дълговете й нараснаха на над 5 млн. лв., по данни на финансовото министерство.

След встъпването си в длъжност новият кмет предупреди, че финансовото състояние на общината е тежко. В края на 2019 г. общинските сметки на Каварна бяха запорирани, заради задължения към община Балчик, свързани с неизплатени такси към претоварната станция в Белия град.

Служителите в общинската администрация на Каварна пък сигнализираха, че има забавяне на изплащането на заплатите. От три месеца се бавят заплатите на служителите в общинското предприятие "Чиракман".

mediapool.bg