Кламер БГ - Новини: Япония с план да построи завод за водород на Луната до 2035 г.

Япония с план да построи завод за водород на Луната до 2035 г.

Общество

|
Пон, 28 Септ 2020г. 14:17ч.
Япония с план да построи завод за водород на Луната до 2035 г.

Японското космическо ведомство съобщи, че има планове до 2035 година да изгради на Луната завод за производство на водородно гориво, предаде агенция Киодо в понеделник.

Предприятието трябва да види бял свят в района на Южния полюс на нашия естествен спътник, където се предполага, че има залежи от лед. От него ще бъде получавана питейна вода, а същото така кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция.

Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА и правителството подписа съответния договор. Токио ще си сътрудничи с НАСА за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната.

Намеренията си пред следващото десетилетие да се изгради космическа станция "Тейтуей" в лунната орбита и от там на разстояние от 1000 км между двама и четирима астронавти да бъдат превозвани с транспортно средство да извършват проучвания на лунната повърхност

Японската космическа агенция е изчислила, че ако се произвежда гориво с вода от Луната ще са необходими 21 тона, докато ако се вози от Земята, нужното количество е 37 тона. Така много по-евтино би излязло да се използва гориво, създадено с водата на Луната, за проучвателните пътувания, отколкото да се носи вода от Земята.

Индия също обяви преди време намеренията си да проучи водните ресурси на Луната. Китай, която вече обяви,че е прилунила неназован апарат на лунната повърхност, смята да вземе по-късно през тази година проби.

През пролетта на миналата година НАСА обяви новата си програма за усвояване на Луната, наречена "Артемида". Тя ще се състои от три фази. Първата предвижда изпращане на безпилотна ракета около Луната и връщането й на Земята. Тя трябваше да се случи през тази година, но заради коронавируса бе отложена за 2021 г. Вторият етап включва полет с екипаж около естествения спътник на нашата планета п рез 2023 г., а последната фаза планира успешно кацане на астронавти на Луната.

mediapool.bg