Кламер БГ - Новини: Хаджидимитровата къща-музей в Панагюрище e отново отворена с помощта на дарение

Хаджидимитровата къща-музей в Панагюрище e отново отворена с помощта на дарение

Общество

|
Пон, 04 Юли 2022г. 08:28ч.
Хаджидимитровата къща-музей в Панагюрище e отново отворена с помощта на дарение

Синята къща с лъва, Панагюрище

От началото на юли посетителите на панагюрския музеен комплекс могат да видят реставрираната колекция от филигранни сребърни накити, медникарски и керамични изделия от дарението "Иван Деянов", изложени в обновената Хаджидимитрова къща, известна още като "синята къща с лъва".

С дарение от 130 хил. лева, фондация "Лъчезар Цоцорков" е подпомогнала текущия ремонт и реставрацията на стенописите на къщата, която е част от възрожденския комплекс на Панагюрище. Експонатите в нея са подробно описани и изложени в нови витрини, съобщи директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов.

"Особена е символиката в това, че се намираме срещу залата трезор на Панагюрското златно съкровище. Нейното изграждане преди 10 години беше вдъхновено от дарението на "Асарел-Медет" и баща ми проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с Хаджидимитровата къща, това ни напомня за приноса на достойните хора преди нас и за това колко важна е подкрепата за културата и за съхраняването на историческото наследство", сподели Димитър Цоцорков.

На официалното откриване историкът Атанас Атанасов разказа за Хаджидимитровата къща и за приемането на колекцията на Иван Деянов - родолюбец, интелектуалец и колекционер, наследник на известния панагюрски род Хаджидеянови. През 1982 г. неговите братя Сава и Георги и сестра му Мария изпълняват волята му да дарят на местния музей 3558 експоната - живопис, графики, скулптура, накити, архивни материали, керамични и медникарски съдове, нови и антични монети, книги и медали.

Кметът на общината Никола Белишки благодари на фондация "Лъчезар Цоцорков" и посочи, че така се продължава дарителската традиция на "Асарел-Медет" и Цоцорковия род.

На откриването на експозицията присъстваха Пламен Славов – секретар по образование, духовност и култура на Президента на Република България, Екатерина Джумалиева – директор "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата, заместник-кметът по хуманитарните дейности Галина Матанова, изпълнителният директор на "Асарел-Медет" инж. Делчо Николов, няколко поколения представители на местната власт, общественици и музейни специалисти.

В знак на признателност фондацията-дарител, основана от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови, получи от Историческия музей плакет "За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край".

mediapool.bg