Кламер БГ - Новини: Френска мюсюлманка напусна тв конкурс заради коментари във Фейсбук

Френска мюсюлманка напусна тв конкурс заради коментари във Фейсбук

Общество

|
Пет, 09 Фев 2018г. 17:41ч.
Френска мюсюлманка напусна тв конкурс заради коментари във Фейсбук

Млада певица от мюсюлмански произход, която се се превърна в интернет сензация след представянето си във френското телевизионно състезание "The Voice", напусна шоуто заради критики към нейни коментари в социалните мрежи.

В един от коментарите си 22-годишната Менел Ибтисем изразява съмнение, че нападението на десетки пешеходци с огромен камион през 2016 г. в Ница е било терористично.

Във Франция, която е все още разтерзана от политическите битки преди президентските избори миналата пролет, както и от джихадистки и расистки атаки, телевизионното представяне на Менел Ибтисем изглеждаше като лъч на надеждата.

Синеоката Менел изпълни на френски и арабски песента на Ленард Коен "Hallelujah" по френската национална телевизия, появявайки се на сцената със забулена коса. Тя беше фаворит в риалити шоуто, въплъщение на ценностите на съвместното съжителство и толерантността.

Видеото с нейното изпълнение на "Hallelujah" е гледано над 900 000 пъти в YouTube.

Изявите й в социалните медии обаче разкриха друга страна на личността й. Именно коментарите и оценките й за атаката в Ница на националния празник 14 юли, стана причина телевизионната мрежа TF1 да съобщи, че обмисля да я дисквалифицира от надпреварата.

Не може да допуснем участие в шоуто на човек, който прави незаконни изказвания, заявиха от TF 1 във вторник.

Френски медии съобщиха, че ден след зверското нападение с камион в Ница през 2016 г., когато загинаха 86 човека, Менел Ибтисем е написала: е написала:"Добре е, че стана рутинно, по една атака на седмица!".

"И за да е винаги добросъвестен, "терористът" е взел документите за самоличност със себе си. Истината е, че когато планирате да вършите нещо мръсно, не забравяте да си вземете документите", пише още Менел.

Постингът й е с хаштаг "#PrenezNousPourDesCons", което означава "вземат ни за идиоти".

Шофьорът на камиона, погубил 86 човека, бе 31 годишен мъж от Тунис.

Седмици след това нападение имаше друго – в църква в градчето Сент Етиен дю Рувре, където възрастен свещеник бе убит. "Реалният терорист е нашето правителство", пише по този повод Менел Ибтисем.

Тези разкрития предизвикаха буря в социалните медии. Някои хора заявиха, че коментарите на Менел са оскърбление към жертвите на атаката в Ница. Асоциацията на близките на загиналите обяви, че са "неприемливи".

Мненията обаче се разделиха, като имаше и такива, че тя е била несправедливо критикувана, защото е мюсюлманка.

След като писанията й в социалните мрежи станаха една от най-обсъжданите теми във Франция, Ибтисем се извини и каза, че тя "очевидно е осъдила тероризма". В петък обаче съобщи, че напуска шоуто.

Във видеообръщение на английски, качено във Фейсбук, тя казва, че никога не е смятала да нарани някого и идеята, че ще го направи умишлено, й носи голямо страдание.

Менел Ибтисем е родена във Франция от баща сириец и майка алжирка. Реагирайки на нападките, тя каза, че изявленията й за тероризма са били "извадени от контекста" и "не отразяват моите възгледи". Тя не се опита да постави бележките си в нов контекст.

Менел написа, че посланието й е за "любов, мир и толерантност и доказателство за това е, че пея "Hallelujah" на Ленард Коен – песен, която перфектно илюстрира посланието, което искам да изпратя като артист".

Нейното изпълнение на арабски на песента на Коен обаче се отклонява от това послание, според някои медии. Докато френският превод е верен на английския оригинал, в който се говори за това как Цар Давид е съблазнен от Батшеба и женската сексуалност, в арабската версия се разказва за мъж, "обграден от тъма", докато не намерил Бога. Тази версия е била написана преди години от кувейтки автор, който адаптира ислямска лирика към западни поп мелодии.

mediapool.bg