Кламер БГ - Новини: Актьорът Васил Михайлов отказва наградата ИКАР

Актьорът Васил Михайлов отказва наградата ИКАР

Общество

|
Нед, 11 Фев 2018г. 16:26ч.
Актьорът Васил Михайлов отказва наградата ИКАР

Актьорът Васил Михайлов, на когото Съюзът на артистите в България присъди тазгодишния специален през на наградите ИКАР за изключителен принос към българския театър, заяви, че няма да вземе отличието. То трябваше да му бъде връчено по време на 44-ата церемония на наградите, която ще се състои на 27 март в Народния театър "Иван Вазов".

"Това е моят малък скромен протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра!", заяви 80-годишният актьор пред БНР в неделя. Той допълни, че за годините работа си е извоювал привилегията да отказва роли, приятелства и награди.

"Отдавна не съм член на Съюза на артистите. В Театър "Българска армия", където играя, няма такава организация. Има голяма криза в т. нар. творчески съюзи", заяви Михайлов и изрази разочарованието си от години не се прави нищо за развитието на театъра, а младите не желаят да играят в съставите на провинциалните театри.

Не е ясно какво ще предприеме Съюзът на артистите след отказа на именитият актьор да получи приза.

Гилдията присъди другата специална награда на тазгодишните ИКАР-и – за чест и достойнство, на друг голям актьор – Иван Иванов.

Наградите ИКАР ще бъдат връчени в 17 категории, сред които за: дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, авторска музика, куклен спектакъл, златен глас, вариететно изкуство и други.

Най-много номинации за 2018 г. обра спектакълът на режисьора Галин Стоев "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, играна на сцената на Народния театър.

mediapool.bg