Кламер БГ - Новини: "Настоящето е прекалено късо и доста тясно" - ретроспектива на Лъчезар Бояджиев

"Настоящето е прекалено късо и доста тясно" - ретроспектива на Лъчезар Бояджиев

Общество

|
Вт, 13 Фев 2018г. 12:32ч.
"Настоящето е прекалено късо и доста тясно" - ретроспектива на Лъчезар Бояджиев

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя (14.02. - 11.03. 2018) първата ретроспектива в България на Лъчезар Бояджиев - един от най-влиятелните и известни съвременни български художници. Откриването е в сряда в 18 часа.

Един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с огромна международна практика, Бояджиев е публична фигура с особено значима критическа позиция на българската сцена. В качеството си на художник, критик, лектор той спомага за изграждането на нови дефиниции и практики на изкуство в страната.

Под надслов SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)

настоящата изложба показва опита от над 20-годишната му художествена практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби.

Ще могат да се видят едни от най-ранните работи на художника, създадени в хаотичното време на еуфория и надежди за промяна веднага след събитията от 89-а. Те са показвани преди всичко извън страната и са били включени в исторически международни изложби като "Отвъд вярата. Съвременно изкуство от източноцентрална Европа", 1995, "След стената: изкуство и култура в пост-комунистическа Европа", 1999, "Кръв и мед / Бъдещето е на Балканите", 2003 и много други.

През годините художникът е участвал в биеналета, групови изложби и конференции от Сао Пауло и Санта Фе до Гванджу, както и в почти цяла Европа. Творбите му са част от множество музейни колекции по света, като в България Софийската градска художествена галерия притежава най-много от тях в колекцията си за съвременно изкуство.

Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор, със задълбочено знание и критика, визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността.

Произведенията му са свързани с пренареждане на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, с промяна на стойностите и с изследване на връзките между лично и публично пространство, глобални и местни територии, с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене.

Художникът се интересува както от проблемите на паметта и миналото, определящо лицето на различни места и обстоятелства, така и от възможните проекти за бъдещето. В работите му двата вектора заедно дават индивидуалността на настоящето.

Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции.

Куратори на изложбата са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева. Тя се осъществява с подкрепата на СП "Култура" на СО, ИСИ – София, Фондация "Едмонд Демирджиян", Фондация "Отворени изкуства", FAC Design, Фондация MUSIZ, Дана и Георги Войнови, Гауденц Б. Руф, Колекция "Контакт" – Виена, Колекция "Хохентал и Берген" –Берлин, Колекция "Рене Блок" – Берлин.

***

Лъчезар Бояджиев е роден през 1957 г. в София. Завършил е Националната художествена академия през 1980 г.

Някои избрани изложби на автора от последните години са: индивидуалните "Места на мъдростта", Галерия ИСИ-София (съвместно с Отворени изкуства – Пловдив, 2016); "Не съм библиотечен художник", SALT, Истанбул (2013); "Художник в депото" от серията "Другото око", СГХГ, София (2010); груповите през 2016-17 "Economize", Музей "Лудвиг", Будапеща и "Симптоми на обществото", Гуангдонг (Гуангжоу) и Жежианг (Жежианг Шенг) Музеи за изкуство, Китай; през 2016 "Студен вятър от Балканите", Музей "Пера", Истанбул; "С главата надолу: домакинстване на критиката", Музей за съвременно изкуство, Белград и "Ниско-бюджетни утопии", Модерна галерия, Любляна; през 2015 "Наопаки", Градска галерия, Любляна; "Граматика на свободата", Музей за съвременно изкуство "Гараж", Москва и "Изкуство за промяна", СГХГ, София; през 2014 "Несъгласие", ЦСИ "Баня Старинна", Пловдив; през 2013 "Икономика и изкуство", MOCAK, Краков, Полша; през 2012 "Най-добрите времена, най-лошите времена", 1-во биенале, Киев и "Окото само себе си никога не вижда", 2-ро биенале, Екатеринбург, Русия; и през 2011 "Глобалното съвремие", Център за изкуство и медии (ZKM), Карлсруе, Германия.

mediapool.bg