Кламер БГ - Новини: Странната дървена статуя на Мелания Тръмп предизвика насмешки и веселба

Странната дървена статуя на Мелания Тръмп предизвика насмешки и веселба

Общество

|
Пон, 08 Юли 2019г. 16:28ч.
Странната дървена статуя на Мелания Тръмп предизвика насмешки и веселба

Тържествено откритата в петък дървена статуя на Мелания Тръмп край родния й град в Словения предизвика смесени чувства, включително смях и подигравки в социалните медии. Скулптурата е изваяна от ствола на дърво и изобразява първата дама на САЩ истукана като бастун да маха за поздрав с ръка. Статуята е облечена в светлосиня рокля, нарисувана директно на дървото и напомня тоалета на бившия топ модел Меляния Тръмп по време на церемонията по встъпването в длъжност на съпруга й Донлад Тръмп през 2017 г.

Тихото словенско градче Севница с население 5 хил. души вече три години се опитва да трупа слава със своята известна съгражданка Мелания Тръмп, превърнала се в творчески стимул на местните производители и търговци, които създадоха шоколад, кексове и мед "Мелания", както и чехли Белият дом", отбелязва френското издание "Фигаро".

Автор на идеята за дървената статуя насред полето е американският концептуален художник Бред Дауни. Веднага след откриването й, статуята се превърна в обект на насмешки, като някои я сравниха с плашило за птици.

Ако този монумент е замислен като пародия, той се е получил, коментира 24-годишният студент по архитектура Ника пред АФП.

Разбирам хората, според които тази статуя не съответства на външността на истинската Мелания, признава Бред Дауни, според когото резултатът е "абсолютно прекрасен".

Чрез тази статуя и още редица други свои пърформанси американският художник се стреми да изследва корените на Мелания Тръмп. Затова за него било напълно естествено идеята му да бъде претворена от словенския майстор Алес Цупевц ("Макси"), който се е родил през същата година и в същата болница, в които и първата дама.

60-годишна жителка на съседна местност е цитирана да казва, че подобно произведение е "добра идея", защото "Мелания е словенска героиня, покорила върховете на Съединените щати".

mediapool.bg