Кламер БГ - Новини: Как един билкар от Сливен надгражда бизнеса на дедите си

Как един билкар от Сливен надгражда бизнеса на дедите си

Общество

|
Пон, 08 Юли 2019г. 16:50ч.
Как един билкар от Сливен надгражда бизнеса на дедите си

Любен Пенков е млад мъж от Сливен и се занимава с билкарство. Събирането на билки е поминък за голяма част от ромите. С това са се занимавали бабата и дядото на съпругата му, които са потомствени билкари.

"Така по наследствена линия се зароди интересът и у нас. Дълги години ни обучаваха", разказва Любен Пенков.

Възрастните са им предали уменията и знанията - как да познават билките, как и по кое време да ги берат, търпението и изпипването на детайлите в процеса на работа.

"А търпение се иска, да знаеш в колко часа да станеш и тази билка да я набереш, да не е прекалено влажно или обратното, да знаеш кога и как да я изсушиш, за да я съхраниш", разкрива тайните на билкарството Любен Пенков.

"През 2014 г. решихме с жена ми да поискаме от община Сливен разрешение за един преместваем обект на централния пазар, за да продаваме продукцията си. Изобщо не бяхме сигурни дали ще успеем, нито дали ще имаме клиенти, но рискувахме", споделя той.

Две години по-късно - през 2016 г., научава от свои познати за възможностите, които предоставя проектът "Бизнес алтернативи" на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

Чрез него се предоставят 6-месечни обучения на млади предприемачи с добри бизнес идеи или вече работещи фирми. Целта е да получат полезни практически знания, които да им помогнат да създадат или развият бизнеса си. Например как да управляват финансите и счетоводството си, да планират и проучват пазара и други пазарни умения.

Любен Пенков преминава през обучението. Споделя, че едно от най-полезните неща, които е научил от лекторите е да не пилее времето си, да е по-организиран и винаги да прави предварително проучване на пазара преди да предприеме каквато и да е крачка.

Явява се на конкурса по проекта "Бизнес алтернатива" на "Тръст за социална алтернатива" и печели една от първите три награди. Получава финансиране от 5000 лв. Инвестира средствата в парцел край Сливен, където в дългосрочен план планира да разшири бизнеса си.

Засега Любен Пенков и съпругата му не смеят да сменят мястото на билкарницата. Причината е, че бизнесът върви много добре и клиентите растат. Вече мисли за разширяване на производството – създаване на микроцех с модерна сушилня за билките.

"Обемът продукция става все по-голям, затруднявам се с естественото сушене на билките и ще трябва да приедприема крачки към разширяване, за да съм готов за новия сезон", казва Любен Пенков.

Научил уроците си, той вече е планирал няколко хода напред. За да съхрани потомствената линия на билкарството в неговото семейство.

Историята на успеха на Любен Пенков не е единствената. Проектът "Бизнес Алтернативи" на "Тръст за социална алтернатива" е лицензополучател на програмата "Работилница за бизнес възможности", основана през 1966 г. в Харлем. Целта на програмата е да стимулира икономическaта независимост на уязвими обществени групи. Чрез нея са обучени близо 18 000 предприемачи. Пет години по-късно 54% от тях продължават да развиват своя бизнес (което е два пъти и половина пъти над средния процент за страната).

Фондация "Тръст за социални алтернативи" въвежда проектът и в България в периода 2015 - 2017 г. Две групи от 41 участници се включват в 18 интензивни обучителни сесии за изграждане и реализиране на успешен бизнес.

Историята на успеха за Илиян не идва от раз. Неговата мечта е да има своя пекарна. Всичко започва, когато Илиян е на 17 години и един ден моли майка си да го научи да прави баница, защото по-вкусна от нейната няма. Младежът вижда, че майка му е изключителен готвач, но ѝ липсва търговският нюх. Първият му опит за собствен бизнес е неуспешен, следва втори, при който отново се проваля и заминава за Швейцария. След половин година работа там в пекарна Илиян се връща отново в България. Мотивиран е да успее, но и при третия опит се проваля, защото не успява да привлече редовни клиенти. Причината - пекарната не се намира на подходящо място.

Въпреки трудностите Илиян не се предава. От приятели научава за проекта "Бизнес Алтернативи" на ТСА. Следва четири месеца и половина обучение. Работи усилено с ментора си, за да развие бизнес план за състезанието по дипломиране. Този път вече е готов. В деня на събитието Илиян внимателно описва всяка стъпка от своя бизнес план пред журито и печели второ място и 7000 лева.

"Сега знам как да разчитам финансови отчети. Знам как да привличам и задържам клиенти. Доброто настроение и усмивката са най-важното нещо. Всеки клиент заслужава индивидуален подход и знам как да се отнасям към хората, за да се чувстват добре дошли. Искам да изградя марка за моята баничарница и да я разработя като верига с майстори хлебари и търговци. Всеки обича рецептата на майка ми за уникално вкусна и хрупкава баница", споделя Илиян пред ТСА.

Така от четвъртия опит той успява да реализира мечтата си. Може да го откриете на пазара "Ситняково" в София в собствената му баничарница. Всяка сутрин Илиян става в 2 часа сутринта, за да помогне на майка си да сложи баниците да се пекат. След това продължава с финансовите отчети, търси доставчици и планира как най-добре да развие дистрибуцията. До 14 часа всичко вече е продадено.

"Само 5% от закуските ми остават в края на деня. Дарявам ги на хора в нужда - три закуски за този, три за друг и така привършват. Благодарен съм за всичко, което съм преживял, защото така съм се научил. Сега знам какво да правя", казва Илиян.

mediapool.bg