Кламер БГ - Новини: Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената

Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената

Общество

|
Пет, 02 Фев 2018г. 12:36ч.
Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще отбележи 96-тия си рожден ден отново на сцената на Сатиричния театър. Почитателите й ще могат да я видят в постановката "Столетие мое".

"Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми!" – с тези думи Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен предел Сатиричния театър в навечерието на рождения й ден преди година.

"Сигурна съм, че всички вие ще бъдете тук и аз ще бъда много щастлива", обяви актрисата тогава под бурните аплодисменти на почитателите й.

В спектакъла "Столетие мое" Мутафова играе възрастна дама, която празнува 100-годишния си рожден ден заедно с дъщеря си, внучката и правнучката си.

Госпожа Стихийно бедствие, както често е наричана, е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов". Завършва Първа софийска девическа гимназия през 1941 г., а след това класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов" в София. В периода от 1947 – 1949 г. учи в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага и играе в театъра в чешката столица.

В Прага Мутафова среща първата си любов и се жени за чешкия режисьор Роберт Роснер. Тя е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се връшат отново в чешката столица. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ съпруг е журналистът и преводач Леонид Грубешлиев, от когото е единствената дъщеря на актрисата– Мария Грубешлиева, известна като Муки.

Третият съпруг на Мутафова, за когото актрисата казва, че е голямата й любов, е Нейчо Попов. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов".

Стоянка Мутафова е изиграла над 90 роли в театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", „"Топло", "Любимец 13" и други. На сцената е заедно с Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев и Невена Коканова.

Стоянка Мутафова е кандидат за световен рекорд на "Гинес" в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".

mediapool.bg