Кламер БГ - Новини: Радан Кънев дебютира с роман за "близкото бъдеще"

Радан Кънев дебютира с роман за "близкото бъдеще"

Общество

|
Пон, 05 Фев 2018г. 16:56ч.
Радан Кънев дебютира с роман за "близкото бъдеще"

"Криминален роман за бъдещето, дори за близкото бъдеще". Така описва в профила си във Фейсбук първата си книга заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Политикът съобщава, че книгата е завършена около 15 години след като я е започнал, а редакцията на финалния й вариант е на Радослав Парушев и Ивайло Цветков–Нойзи.

"Днес моят дистопично-криминален, абсурдно-нефутуристичен и със сигурност (надявам се, чаровно) недодялан роман "1 APRIL 2034” пое своя път към дизайн, предпечат, печат и каквото там се случва, преди една книга да влезе в книжарницата", пише Кънев. И продължава: "Романът е проект на Фабрика за книги, очакваме премиерата около ... 1 април 2018 г., или точно 16 години преди началото (а и края) на тази история за отвличания, убийства, сгради, хора и прасета, (кой знае защо) една покривка, един всевластен кмет от мощната ПСП и един всемогъщ агент на С.О.Д.Д.О.М..."

Бившият председател на ДСБ казва, че "това е криминален роман за бъдещето, дори за близкото бъдеще".

Романът обаче не бил фантастична новела. "В него няма нищо нереално, той просто не се гради на съмнителното предположение, че в бъдещето ще настъпят такива забележителни промени, че да си струва да се пише именно за тях".

Вече във Фейсбук е активна страницата на книгата: 1 APRIL 2034, където Кънев е публикувал откъс от романа си. Там пише, че това е история за "Историческия компромис"

И уточнява, че това не е историческият компромис от 2015 година, когато РБ опитваше да прокара промени в конституцията.

"Но "Исторически компромис” не в смисъла от юли 2015 г., а точно 10 години по-рано, през 2005 г., когато покойният Стратег на БСП призоваваше за съюз между комунистите и Царя. Идеята беше да се обединят комунистическата номенклатура и мафията от 90-те, под маската на национално помирение. В това повествование, тази идея се е реализирала в началото на 2009 г., което – както всички знаем – не се случи. Тази книга може да се разглежда като своеобразна антиутопия, рисуваща една въображаема България, в която ГЕРБ никога не е възниквал, а Бат' Бойко си е останал шеф на охранителна фирма...", уточнява Кънев.

Ето и откъс от "1 ARPIL 2034

"... В началото на третата година от безоблачния си зрял живот, на втори февруари 2018 г., младият предприемач получи препратено от майка си писмо, в което Старокалендарната, но Новозаветна православна архиепископия на САЩ (крило българска диаспора) искрено му благодареше за дарението на 100 (сто) акции от компанията "OverseasSoftwareDevelopmentProjects – Delaware" L.L.C. (ктиторска грамота приложена) на стойност USD 245 000 (фактура за агентски услуги в размер на 10% от сделката приложена).

През внезапна и суха, някак боцкаща мъгла в очите, той продължи да чете:

"Дарените средства ще бъдат оползотворени, съгласно волята на дарителя, за издигането на Старокалендарен, но Новозаветен православен храм в гр. Е., област Ямбол, България (снимка на градежа – четири бетонни колони, от тях две леко криви – приложена), моля изпратете снимка ктиторски портрет при желание изпратете снимка на адрес

Подпис: Отец Лаврентий, епископ на щата Делауеър, иконом на храма "Св. Николай Чудотворец", гр. Е."

Пощенското клеймо на писмото беше, кой знае защо, от Канкун, Мексико.

По това време отец Лаврентий вече осма година беше разбрал, че Историческият компромис прави пограничните български градчета едно от най-доходните места в света, ако си регистриран православен свещеник, който не вярва в Бог.

mediapool.bg