Кламер БГ - Новини: Средата за дарителство у нас се влошава

Средата за дарителство у нас се влошава

Общество

|
Пон, 01 Окт 2018г. 17:08ч.
Средата за дарителство у нас се влошава

България е на 18 място от 30 европейски страни по благоприятна среда за дарителство. Страната ни е с индекс 3.75 при максимален 5.0 в Глобалния индекс на средата за дарителство за 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University.

Индексът се определя от възможностите за опериране в страната, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристики на средата. Според индекса в страни като Полша, България, Турция и Унгария средата се влошава – част от фондациите прекратяват дейност, други спират проекти, по които са работили, или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, където оперират.

Данните бяха изнесени от Българския дарителски форум по повод Европейския ден на фондациите и дарителите 1 октомври.

Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като годишните им дарения за 2017 г. са за над 60 милиарда евро. Каузите, в които те инвестират, са изключително разнообразни – от наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент.

Седмицата на фондациите и дарителите (1-7 октомври) започва с улична инсталация на столичния площад “Св. Неделя“.

50 от колчетата за паркиране на площада са “трансформирани“ в кибритени клечки като символ на основното послание на кампанията “Запали нататък“ с убедеността, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван.

Над 30 инициативи на различни компании и фондации с активна дарителска политика са включени в Календара на тазгодишната кампания на Български дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите.

Той съдържа широк спектър инициативи и кампании - за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т.н.

Сред тях са: стартиране на конкурса "Млад благотворител“ на фондация “Благотворител“, “Закуска за доброволци“ на УниКредит Булбанк и TimeHeroes, BUSINESS RUN на спортен клуб “Бегач“ с подкрепата на Пощенска банка, както и изпращане на лични писма с благодарности към дарители и служители доброволци.

На 5 октомври Българският дарителски форум ще обяви Годишния анализ за дарителството в България – кой, колко и за какво дарява у нас.

Тази година към кампанията се присъединяват още общините Казанлък и Русе и Обществен дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям - Бяла Слатина", които ще изкажат признателност на своите дарители за оказаната подкрепа на значими местни каузи.

През цялата седмица по повод Европейският ден на фондациите и дарителите в социалните мрежи ще бъдат разказвани истории на дарителството с #ZAPALI.

Така страната ни става една от 24-те европейски държави, в които в първата седмица на октомври чрез десетки кампании, събития и инициативи ще бъде отразен приносът на фондациите и дарителите в цяла Европа.

mediapool.bg