Кламер БГ - Новини: Почина легендарният тв водещ Чичко Филипов

Почина легендарният тв водещ Чичко Филипов

Общество

|
Вт, 17 Май 2016г. 20:02ч.
Почина легендарният тв водещ Чичко Филипов

Легендарният водещ на новините на Българската национална телевизия Никола Филипов, познат на по-възрастните и на днешното средно поколение като Чичко Филипов от детското предаване "Педя човек-лакът брада", е починал на 86 години, съобщиха от БНТ във вторник.

Филипов е първият телевизионен говорител у нас и прекарва на екран 32 години. Той е този, който съобщава за събитията от 10 ноември 1989 година и оставката на Тодор Живков.Спомените за него се пазят в Златния фонд на БНТ.

Никола Филипов е роден през 1930 година в София. Учи в мъжка гимназия, а след това завършва ВИТИЗ, но вместо на сцената започва работа в новинарското студио на БНР. След седем години в националното радио отива на работа в националната телевизия.

Никола Филипов прочита първите новини по БНТ на 5 ноември 1959 година. Докато съобщава тези новини, осветлението в студиото гръмва и върху главата на говорителя падат стъкла. "Прожекторът над мен се счупи и едни стъкла се посипаха, бях ошашавен, само издухах парчетата стъкло. И си продължих да чета, всичко става в ефир в телевизионната кула на една масичка, която бяха взели от двореца на Борис III, на нея четяхме новините доста дълго време", разказва той.

Години по-късно споделя, че винаги е бил честен към зрителите: "Ненавиждам това да лъжеш зрителите. Каква е магията на телевизията? Че зад камерата, която е срещу мен, има десетки, стотици хиляди хора. Те не заслужават да бъдат лъгани".

Като Чичко Филипов остава в съзнанието на хората заради предаването "Педя човек-лакът брада", където участва със Слава Рачева.

"За това е виновна Слава Рачева. Тя ми е леко кръстница. За пръв път излезе от нейната уста. Сценарият е на Асен Траянов. И оттогава съм Чичко Филипов. На млади години станах Чичко. Това е единственото наистина ценно нещо, което ми остана", разказва легендарният водещ.

mediapool.bg