Кламер БГ - Новини: ПР общността критикува кампанията за раждаемост с послания като "Чашка С без силикон"

ПР общността критикува кампанията за раждаемост с послания като "Чашка С без силикон"

Общество

|
Пет, 09 Авг 2019г. 15:16ч.
ПР общността критикува кампанията за раждаемост с послания като "Чашка С без силикон"

Остри критики за подвеждащи и безотговорни послания по сериозната тема за родителството в кампанията за повишаване на раждаемостта на неправителствената организация "ДНК - Движение за национална кауза", отправи в петък Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), в което членуват най-големите пиар компании в страната.

Според позиция на Комисията по професионална етика към БДВО, която е изпратена и до създателите на кампанията, те са нарушили етичните правила при отправянето на провокативни визуализации и послания като: "Селфитата с деца събират повече лайкове", "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", "Чашка "C" без силикон", "Бащинството те прави много по-привлекателен“.

Пиар общността се е обединила около мнението, че кампанията, с обявена цел да се насърчат младите двойки да станат навреме родители, всъщност съдържа изразни и визуални средства, които накърняват правата както на жените, така и на мъжете.

"Подбраните послания в кампанията внушават преди всичко, че чрез създаването на семейство и деца постигаш временно лично самоусъвършенстване или следваш моден тренд, наложен от социални медии. Спрямо целевите публики, които кампанията фиксира (хора между 20 и 35 години), това е подвеждащо и манипулативно, защото обвързват тенденции от социалните медии с важната тема за отговорното родителство", посочва се в позицията.

БДВО смята, че посланията и визиите в кампанията провокират, но не носят и не насочват към образоване на младите хора по темата.

"Създаването на семейство и решението за раждане на деца е личен избор, който е обусловен

в персоналните цели, ценности и мотиви на всеки човек (независимо от пола). Комуникирането на демографските проблеми в България чрез свеждането им до битови избори, създава повърхностно отношение към темата за семейното планиране. В така структурираните послания на кампанията се засягат индиректно хората, които са във фертилна възраст, но имат репродуктивни или други проблеми. Освен това се засяга темата за ролята и способностите на жената в семейството и в обществото и нейната роля се свежда до би5ологичното възпроизвеждане..

Според организацията на пиарите въпросите за демографската политика на страната изискват стратегически подход, внимателно проучване на притесненията, колебанията и мотивите на младите хора относно създаването на семейство и обвързването им с информационна кампания.

Подобна политика трябва да взима под внимание редица социални, икономически, културни фактори, които след серия от обществени обсъждания с всички заинтересовани страни, да се приеме и да се осигурят ресурси за нейното реализиране, смятат още от БДВО.

Тезата на организаторите ДНК е, че кампанията цели да провокира и да подтикне към действие. Дружеството за връзки с обществеността обаче смята, че това би било разбираем похват, ако не се позиционираше по опростенчески начин в чувствителната зона за всяко семейство – създаването на деца, както и по отношение на ролята и значението на жената и мъжа в социума.

"В резултат на разразилата се кампания и реакции сме свидетели, че организаторите не осъзнават своята отговорност пред аудиториите си и възприемат реакциите срещу тяхната кампания в плоскостта на желана и очаквана популярност", допълва се в позицията на общността.

Пиарите смятат, че макар кампанията да е предизвикала дебат, той е довел до подмяна на дневния ред по демографските проблеми. Т есе усъмняват в това дали така както е замислена тя би довела до увеличаване на раждаемостта (както и на отговорното родителство), или е само публичен ефект за привличане на внимание.

От ДНК са отговорили на БДВО, че в кампанията "Направи го сега" и външната й реклама са заложили на забавните и хумористични послания и визии. "Извън сериозността на лекциите, които провеждаме из страната, извън емоционалните клипове, които са насочени и към мъжете, и към жените, и които гледахме по телевизията в продължение на 6 месеца, извън пакетите със всичко необходимо, които ще получат 20 деца за първата година от живота си, вярваме, че дойде моментът за представянето на темата по един различен от общоприетия начин", са писали от ДНК до представителите на пиар общността.

Създателите на кампанията оправдават посланията си с това, че младото поколение не би проявило дълбок интерес към образователни лекции. "Визиите имат за цел "да говорят" на съвременния език на младите хора – новото дигитализирано поколение с различни приоритети.(...) Вярваме, че важната информация е достигнала до този, който е имал нужда от нея. (...) Това е само малка част от цялостната ни кампания. Факт е, че хуморът е субективен, защото един се смее на едно, друг – на друго, но вярваме, че е полезен и би било добре всеки да го притежава, особено ако живее в България“, посочват от ДНК.

mediapool.bg