Кламер БГ - Новини: Търсят се български космически кадети

Търсят се български космически кадети

Общество

|
Пон, 19 Авг 2019г. 15:14ч.
Търсят се български космически кадети

Водещи експерти от Американската космическа агенция НАСА, Европейската космическа агенция, Масачузетския технологичен институт, Станфорд и др. ще пристигнат в София, за да споделят знанията си по космическо инженерство, астрофизика, косимечиска медицина и биотехнологии. Това съобщиха организаторите на десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България - "Космически Предизвикателства".

Тя започва на 2 септември и желаещите да се включат в нея младежи на възраст от 16 и 28 години имат още пет дни да се кандидатират https://www.spaceedu.net/signup/.

Онези от тях, които бъдат избрани за кадети в петседмичното обучение,

ще имат възможността да разработят свой собствен прототип на базата на истински наносателит.

Сред техните ментори ще бъдат и инженери от българската сателитна компания "ЕндуроСат", която е партньор на обучителната програма.

Кадетите ще трябва да проектират, построят и тестват полезен товар за сателит, който да бъде интегриран в сателит на ЕндуроСат. Освен техническата готовност на своя прототип и неговата приложимост, те ще трябва да подготвят и бизнес модел, който да защитят пред организаторите на програмата и екипа на ЕндуроСат.

"Космическите изследвания и свързаната с тях инфраструктура ще стават все по-важни за съвременния свят. Космическият сектор се развива с изключителна скорост и това ще доведе до мащабни промени в много индустрии през следващите десет години", коментира Райчо Райчев, създател на "Космически предизвикателства" и основател на ЕндуроСат. "Програмата предоставя възможност да стартираш своята космическа кариера и да участваш в реални космически проекти", допълва той.

Програмата за космическо обучение включва лекции и презентации, разделени в тематични модули: космическо инженерство, увод в космически системи и технологии, космически приложения, анализ на космически мисии, увод в астрофизика и астрономия, изкуствен интелект (Al) и роботика, космическа медицина и биотехнологии, космическо предприемачество. Всеки модул включва работни упражнения и практики, както и специфични екипни проекти. Те се основават на цялата учебна програма, като се изисква от космическите кадети да демонстрират своето мултидисциплинарно разбиране за космически науки, технологии и приложения. Над 75% от времето в програмата е посветено на практически дейности по разработването на реален прототип на космическа система.

mediapool.bg