Кламер БГ - Новини: Отличия за български ученици от Европейската олимпиада по експериментални науки

Отличия за български ученици от Европейската олимпиада по експериментални науки

Общество

|
Ср, 19 Май 2021г. 12:03ч.
Отличия за български ученици от Европейската олимпиада по експериментални науки

Отличия за български ученици от Европейската олимпиада по експериментални науки

Сребърни и бронзови медали спечелиха двата отбора от България, участвали в Европейската олимпиада по експериментални науки, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Участниците са решавали екипно задачи с изследователски характер, свързани с качествата на акациев мед, изследвали са също как речните ресурси влияят на състоянието на растенията.

Отборът на учениците - Петър Жотев (биология) от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски", Красимир Масларов (химия) от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов" и Крум Александров (физика) от Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, е награден със сребърни медали.

Бронзови медали са заслужили Яна Атанасова (биология) от НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", Петър Панайотов (химия) от СМГ "Паисий Хилендарски" и Мартин Лозанов (физика) от Американския колеж в София.

Ръководители на отборите са преподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" - гл. ас. д-р Христина Андреева, гл. ас. д-р Калина Пачеджиева и ас. Владимир Цветков.

Олимпиадата е наследник на Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз. Досега е имала 17 издания в различни европейски държави.

Поради епидемиологичната обстановка тази година олимпиадата се е състояла дистанционно и отборите са работили по задачите в собствените си държави.

mediapool.bg