Кламер БГ - Новини: Епистоларен шедьовър разкрива загадката Ван Гог за българските читатели

Епистоларен шедьовър разкрива загадката Ван Гог за българските читатели

Общество

|
Четв, 20 Май 2021г. 15:14ч.
Епистоларен шедьовър разкрива загадката Ван Гог за българските читатели

Епистоларен шедьовър разкрива загадката Ван Гог за българските читатели

Кореспонденцията на един от най-обичаните в света художници Винсент ван Гог излиза отново на български в луксозно издание и с нов подбор, съобщиха от Издателство "Кръг", което пуска на пазара безценния том "Завинаги твой, Винсент".

В него са събрани най-значимите му писма до по-малкия му брат Тео и в тях възприеманият от мнозина за луд гений художник се разкрива като дълбоко чувствителен и раним човек, смел мечтател и състрадателен хуманитарист.

Първият и единствен превод у нас на писмата е на Никола Георгиев от 1967 година. Издателство "Кръг" използва текста, но той е редактиран и датиран изцяло наново според последните проучвания на десетки специалисти от Музея "Ван Гог" в Амстердам.

Тъй като преводът е направен по двутомника Als Mensch unter Menschen от 1959 г. на издателство "Хеншелферлаг-Берлин", се е наложило много от писмата да бъдат преподредени, за да бъде хронологията им по-точна.

Новото издание е придружено и от просторен уводен текст, посветен на живота и творчеството на Ван Гог. Текстът е обогатен и от подробни бележки под линия, които осветляват неясни досега моменти от писмата и хора, с които е свързана съдбата на Ван Гог. Цялото художествено оформление на "Завинаги твой, Винсент" включва и част от рисунките на прочутия нидерландец и е дело на младата художничка Весела Карапетрова.

От краткия 37-годишен живот на Ван Гог са запазени 820 писма, от които 659 са адресирани до неговия по-малък брат. Това забележително наследство проследява пътя на художника през четири европейски страни към най-висшата цел, изискваща могъщо усърдие – себедоказването. Особата на Ван Гог е обвита в митове и легенди. До днес биографи, учени и лекари се опитват да разгадаят неговата душевност и неговата болест, която в крайна сметка го довежда до самоубийство. Истината е, че част от отговора на "загадката Ван Гог" дава самият той в писмата си, посочват от изданието.

Сборникът хвърля светлина върху нереализираните религиозни търсения на художника преди да реши да се посвети на изкуството. Сам Ван Гог описва болезнените си любовни разочарования, оставили неизлечим отпечатък в ранната му възраст, разбиранията си за жените и семейния живот. Писмата му са бурен мемоар за сблъсъка на неукротимия човешки дух с консервативното общество и начинът, по който то го смачква, отбелязват от "Кръг".

Кореспонденцията разкрива творческия процес на Винсент, както подписва картините си, аскетичния му начин на живот и самобичуването, на което се подлага, когато не е удовлетворен от своята работа. На Тео художникът споделя мнения за други артисти, особено за Пол Гоген, ключова фигура в последните му дни, когато Ван Гог е разяждан от психически сривове. Тези пристъпи са обект на много тълкувания, но най-точното им описание прави самият художник в писмата до брат си.

Писмата на Ван Гог са спечелили много овации за своите литературни качества през годините от първото си издаване през 1914-1915 година насам. Интересът към тях не стихва и те са публикувани в много издания с различен подбор. Освен всичко, епистоларното творчество на художника потапя читателя в бавното живеене от края на XIX век, време съвсем различно от днес.

"Завинаги твой, Винсент" е том съкровище, за всеки, заинтригуван от личността Ван Гог, от изкуството, но и от човешкото в неговия най-висш подвиг – живеенето въпреки всичко, представят изданието си от "Кръг".

mediapool.bg